Onderzoek OM naar slaan Haagse agent

Het openbaar ministerie onderzoekt het handelen van een politieagent in burger die in Den Haag in de nacht voor Koninginnedag een arrestant een tik in het gezicht gaf en één keer van achteren schopte terwijl vier collega’s de man vasthielden. Dat is te zien op amateurbeelden.

Een bezoeker maakte beelden van het incident, die twee dagen geleden getoond werden door de regionale zender TV West. Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de beelden. De arrestant had geen aangifte gedaan, zegt een politiewoordvoerder. De woordvoerder bevestigt dat de man die op de beelden de arrestant slaat en schopt, een agent in burger is.

Volgens korpsbeheerder en burgemeester van Den Haag Wim Deetman (CDA) roepen de beelden „de nodige vragen op”. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het politiekorps Hollands Midden. In afwachting van de resultaten van het onderzoek zal de betrokken agent geen deel meer uitmaken van de zogenoemde aanhoudingseenheid, maar vervult hij nog wel reguliere politietaken.

Het is het tweede onderzoek in korte tijd naar hardhandig optreden van leden van het politiekorps Haaglanden. De rijksrecherche onderzoekt ook het optreden van leden van de ‘parate eenheid’ (ME’ers in „vredestenue”) na afloop van een bevrijdingsfeest in Pijnacker van de plaatselijke oranjevereniging, anderhalve week geleden. De manier waarop de politie ingreep bij rellen na afloop van het feest leidde tot meer dan veertig klachten over politiegeweld. Vooral de inzet van politiehonden leverde veel gewonden en klachten op.

Volgens de woordvoerder van Deetman zijn de opeenvolgende incidenten geen aanleiding om de zaken met elkaar in verband te brengen. „Je moet beide gebeurtenissen los van elkaar zien.”