Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

70 jaar Van Abbe Dit jaar viert het Van Abbemuseum zijn 70-jarig jubileum met de tentoonstelling What happened to Art. Directeur Charles Esche en conservator Christiane Berndes maakten hiervoor een keuze uit de eigen collectie. Getoond worden werken uit de periode 1955-2000. Schilderijen, objecten en installaties vullen de tien zalen van de oudbouw waar het in 1936 is begonnen.

What happened to Art. T/m 17 sept Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Di t/m zo 11-17u. Inl: 040-238 1000 & wwwvanabbemuseum.nl

MUZIEK

Turnage/Rihm In Amsterdam klinken dit weekeinde twee Nederlandse premières. Van de Brit Mark Anthony Turnage gaat A Relic of Memory tijdens de ZaterdagMatinee, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor olv Jaap van Zweden. Van Wolfgang Rihm speelt het Arditti Kwartet het Strijkkwartet nr 5, geschreven in opdracht van het Muziekgebouw.

Matinee: 20 mei 14u15 Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345 (rechtstreeks op Radio 4); Arditti Kwartet: 21 mei 20u30 Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam. Res 020-6255455.

POP

5 Jaar HMH Uitgehold betonblok of gouden rockpaleis? Vijf jaar na de opening zijn de meningen nog steeds verdeeld over de Heineken Music Hall, wonder van akoestische demping en efficiënte bierpompen. „Mijn autoradio kan harder”, verzuchtte een hardrocker bij het openingsconcert van Deftones in maart 2001. Maar er waren ook glorieuze rock & roll-hoogtepunten zoals de bar- en bierloze recital van Neil Young, het vuurwerk van Rammstein en feestavonden met Kaiser Chiefs tot Willeke Alberti.

Jubileumconcert met The Sheer, Beef, Krezip, Racoon en Kraak & Smaak, 21 mei HMH, Amsterdam-ZO.

THEATER

Festival a/d Werf Vanaf vandaag wordt in Utrecht het Festival aan de Werf gehouden, met theater, beeldende kunst en popmuziek. vanavond is de grote openingsvoorstelling Vaandragers van Spinvis en het Rosa Ensemble. Verder veel klein theater van jonge makers. Dries Verhoeven (Uw Koninkrijk Kome) en Roos van Geffen (Immens) maken bijvoorbeeld privé-theater, met voorstellingen voor één of een paar bezoekers per keer. Growing Up in Public brengt de Vicky Vinex Road Show, met Daphne de Bruin als ‘de Paris Hilton van Alphen aan de Rijn’.

T/m 27 mei in Huis a/d Werf, op het Neude en elders. Inl. 030-2315355 of www.huisaandewerf.nl.

LITERATUUR

Herman Gorter Nemo, vereniging van vrije wandelaars, organiseert 19 mei (20u) een wandeling door leven en werk van de dichter Herman Gorter (1864-1927).

De Boomspijker, Rechtboomssloot 52, Nieuwmarktbuurt, Amsterdam. Toegang: €2. Inl: 020-6817013 & www.struinen.nl