NTGent op nieuw theaterfestival

Juryvoorzitter Monique van der Ven heeft gisteren de selectie van TF-1 bekendgemaakt, het nieuwe theaterfestival dat in het najaar de elf beste toneelvoorstellingen van het seizoen toont. Vooral de toneelstukken van Toneelgroep Amsterdam en NTGent (met aanleungroep Wunderbaum) vallen in de smaak, ook bij de jury van het Vlaamse zusterfestival.

Voor de grote zaal zijn geselecteerd: Don Carlos (Toneelgroep Amsterdam/ Theatercompagnie), Opening Night (Toneelgroep Amsterdam/ NTGent), Platform (NTGent), Turista (Toneelhuis), Brel 2 (Oostpool), Platonov (Ro Theater). Voor de kleine zaal zijn geselecteerd: Welcome in my backyard (Wunderbaum), U bent mijn moeder (Paleis) Of/niet (Stan), Bagdad Blues (Keesen & Co), Quality Time (Mug met de gouden tand).

TF-1, dat van 26 augustus tot en met 13 september in Amsterdam wordt gehouden, is de opvolger van Het Theaterfestival, waarvan de Nederlandse tak twee jaar geleden werd opgeheven. Op het festival worden ook de genomineerde toneelstukken voor de Toneel Publieksprijs getoond. Het festival eindigt met het Gala van het Nederlandse Theater, waar de winnaars van de belangrijke toneelprijzen worden bekendgemaakt.

Naast de selectie van de beste voorstellingen wil het festival ook een fringe opzetten, TF-2, een festival in de marge waar iedereen mag spelen die zich opgeeft. TF-3 wordt het bijprogramma met discussies en dergelijke.

De breuk met Vlaanderen die twee jaar geleden ontstond, wordt slechts gedeeltelijk gelijmd: de Vlaamse jury heeft besloten een eigen selectie te maken die in Antwerpen wordt getoond. Een deel hiervan wordt in een apart programma, TF-4, in Amsterdam getoond.

De Vlaamse selectie werd gisteren ook bekendgemaakt: Au nom du père (Ceremonia/ Toneelhuis), Fimosis (Antigone), Hersenschimmen (Ro theater ) Hoop (Toneelhuis/Abke Haring), Oorlog (Zuidpool), Rollende Road Show (Wunderbaum), Opening Night en Platform.

De jury die de selectie samenstelde bestaat naast Monique van de Ven uit Eric Antonis (voormalig cultuurschepen van Antwerpen), Ursul de Geer (regisseur), Berthe Spoelstra (dramaturge) en Eric de Vroedt (regisseur). TF-1 wordt onder meer georganiseerd door de Stadsschouwburg Amsterdam en de Vereniging van Theatergezelschappen en –producenten (VNT).