Nieuw fonds wil graag saai zijn

SNS Reaal ging vanochtend naar de beurs. De opbrengst was lager dan verwacht, maar nog genoeg om overnames te kunnen doen.

Amsterdam, 18 mei. - Je moet maar durven. Jezelf als bedrijf omschrijven als saai en in deze globaliserende wereld niet verder kijken dan de Nederlandse grens.

SNS Reaal doet het en benadrukt deze eigenschappen bovendien op het moment dat de bank en verzekeraar de entree maakt op de Amsterdamse effectenbeurs.

Het is geen vergissing van bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen. Hij verwacht dat de saaiheid beleggers zal aanspreken en zal zorgen voor een grote belangstelling voor de emissie die vandaag leidde tot een plek op het Damrak. „ Beleggers moeten geen spectaculaire jaren van ons verwachten, niet in positieve of negatieve zin. Wij zullen daarentegen een zeer stabiele, saaie en voorspelbare groei laten zien van de winst per aandeel van 10 procent”, vertelde Van Keulen eerder bij de aankondiging van de beursgang.

Dat er een financiële dienstverlener naar de beurs gaat, is al opmerkelijk. De laatste keer was het de Bossche bank Van Lanschot (1997) en zes jaar geleden kondigde de DSB Groep de gang naar het Damrak wel aan, maar deze werd op het laatste moment afgeblazen.

Als er de afgelopen jaren al een bedrijf naar de beurs ging, was het meestal een klein bedrijf of een nieuweling die actief was in bijvoorbeeld biotechnologie en die geld nodig had.

Zo’n nieuweling is SNS Reaal allerminst. De groep bestaat in de huidige vorm sinds 1997, maar de diverse merknamen zijn oude bekenden. SNS bestond vooral uit (bonds)spaarbanken die in 1990 versmolten tot SNS. Reaal ontstond in 1990 na de fusie van een aantal verzekeraars die voortkwamen uit de vakbeweging. Zo hoorde Concordia bij de katholieke NKV en De Centrale bij het socialistische NVV. Toen Reaal in 1997 samenging met SNS had de FNV, fusie van NKV en NVV, nog 51 procent van het bedrijf. De vakbond werd voor 450 miljoen gulden uitgekocht.

Behalve de SNS en Reaal behoren ook de ASN Bank (duurzaam bankieren), BLG Hypotheken en de CVB Bank tot het concern. Wel nieuw is Proteq, de divisie die verzekeringsproducten via internet verkoopt en vorige week aankondigde pechhulpdienstverlener Route Mobiel te willen overnemen. De groep concentreert zich op de financiële dienstverlening via het bankieren, het effectenbedrijf en verzekeren.

Het bedrijf kijkt daarbij alleen naar Nederland, een strategie die het voorlopig niet zal bijstellen. „Wij geloven dat in Nederland nog voldoende mogelijkheden zijn om te groeien”, aldus Van Keulen. Hij ziet deze groei in pensioenen, verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid, in hypotheken en in een uitbreiding naar het westen van Nederland. SNS Bank is nu vooral aanwezig buiten de Randstad, waar het maar 16 van de 167 filialen heeft. In 2008 wil het 25 kantoren hebben in de Randstad.

Met de verkoop van bijna 25 miljoen nieuwe aandelen à 17 euro haalde SNS Reaal ruim 416 miljoen euro op – niet helemaal de hoofdprijs, want de bovenkant van de prijsrange lag op 18,50 euro per aandeel.

Wat gaat SNS met dat geld doen? De raad van bestuur heeft verklaard dat de beursgang de „strategische flexibiliteit” van het bedrijf vergroot. In andere woorden: met ruim 400 miljoen op zak kan de bankverzekeraar sneller toehappen als zich een interessante overnamekandidaat aandient. „Kleinere overnames”, zei bestuursvoorzitter Van Keulen twee maanden geleden in deze krant, „hebben we altijd zelf kunnen financieren. Na de beursgang zijn we gemakkelijker in staat om ook grote overnames aan te kunnen.”

In de financiële wereld wordt niet uitgesloten dat de in 2004 mislukte fusiegesprekken met het veel grotere Delta Lloyd weer worden opgepakt. Een transactie is met publiek genoteerde aandelen gemakkelijker te financieren.

Verder circuleren de namen van verzekeraars als De Goudse en Zwitserleven als gewilde prooien. Gebaseerd op de waardering die SNS vanochtend aan zichzelf hing – bijna 11 maal de nettowinst van 2005 – zou een zelfstandige verzekeraar als De Goudse zo’n 430 miljoen euro moeten kosten. Dat is nu wel op te brengen.

De Stichting Beheer SNS Reaal, moeder van het concern, kan altijd bijspringen. Die blijft met 70 procent grootaandeelhouder en streek vandaag 773 miljoen op.

Bank bezorgt meeste winst NRCH 180505 / RL / Bron: Jaarverslag 2005

    • Philip de Witt Wijnen
    • Heleen de Graaf