Nederlander komt om in Ocean Race

De ABN Amro I en II (links) varen naast elkaar in Chesapeake Bay, op 7 mei, in de VS. Foto AP Volvo Ocean Race yacht ABN-AMRO 1, right, leads ABN-AMRO 2, left, both of The Netherlands, before rounding the buoy just south of the Chesapeake Bay Bridge near Annapolis, Md. , Sunday, May 7, 2006, as Leg 6 of the race to New York begins. (AP Photo/Matt Houston) Associated Press

Op de Atlantische Oceaan is afgelopen nacht de Nederlandse zeezeiler Hans Horrevoets (32) omgekomen. Horrevoets was het oudste bemanningslid op ABN Amro II. De boot vaart met zes andere jachten de Volvo Ocean Race rond de wereld.

Horrevoets, een ervaren oceaanzeiler, sloeg volgens de organisatie van de Ocean Race om elf minuten over vier (Nederlandse tijd) overboord. De overige tien bemanningsleden zetten direct een zoekactie op touw. Toen Horrevoets na een uur was gelokaliseerd werd hij aan boord gehesen, maar hij was bewusteloos, aldus de organisatie. De bemanning probeerde hem nog te reanimeren, telefonisch begeleid door artsen van het Derriford Hospital in Plymouth, maar slaagde daar niet in.

„De vloot vaart voorlopig door”, zei een woordvoerder van het evenement vanmorgen. „We nemen pas een beslissing over het voortzetten van de wedstrijd als we meer informatie hebben van ABN Amro II”, aldus een zegsman.

Details over het drama aan boord van ABN Amro II waren rond 13.00 uur vanmiddag nog niet bekend bij de organisatie. De boot zeilde volgens de organisatie op ruim tweeduizend kilometer ten westen van Land’s End in Zuid-West Engeland. De vloot is onderweg in de zevende etappe van de race, van New York naar Portsmouth. De boten worden komend weekend in Portsmouth verwacht.

ABN Amro II, één van de twee boten van de Nederlandse bank in de Ocean Race, zeilde bij een windsnelheid van 30 knopen, wat overeenkomt met harde wind (kracht 7), met vijf meter hoge golven, wat niet uitzonderlijk is op de Atlantische Oceaan.

Horrevoets, die leerde zeilen in de Biesbosch, deed in 1997-’98 al mee met de Whitbread Round the World Race, zoals de wedstrijden toen nog heette. Hij voer destijds mee als jongste bemanningslid, als zeiltrimmer en zeilmaker, op het jacht BrunelSunergy, waarmee zijn grootste droom uitkwam, zoals hij zei. Hij won in zijn carrière tal van wedstrijden op zee, waaronder Gotland Rund en de Channel Race, de Cowes Week. In 1995, pas 21 jaar oud, zeilde Horrevoets al met Roy Heiner twee belangrijke wedstrijdcircuits, Mumm36 European en match racing.

De zeiler, getrouwd en vader van een jonge dochter, zou aanvankelijk niet deelnemen aan de Volvo Ocean Race, maar alleen helpen met het selecteren van de bemanning van de talentenboot – de High Potentials – van ABN Amro. Uiteindelijk stapte Horrevoets in november vorig jaar toch aan boord van ABN Amro II na afzeggingen van een aantal beoogde bemanningsleden.

Hij kende de gevaren van het zeezeilen, zo bleek vlak voor de start van de Volvo Ocean Race: „Met Brunel zijn we een keer op een walvis gevaren en dat acht ik, met kleine ijsbergen die je niet op de radar ziet, één van de gevaren. En van de boot vallen, dat zie ik eigenlijk als het grootste gevaar.”

Horrevoets had in Terheijden zijn eigen bedrijf voor professioneel wedstrijdzeilen, met een zeilmakerij.

De zeilrace rond de wereld wordt al sinds 1973 om de vier jaar gevaren. Tijdens de eerste race vielen drie doden. In 1989 viel één dode tijdens ’s werelds langste zeilrace.

De vloot wordt 7 juni in Rotterdam verwacht.