Miljarden op de beurs verdampt

De aandelenbeurzen hebben gisteren wereldwijd een van de slechtste handelsdagen beleefd in jaren.

Op het Damrak in Amsterdam verloor de toonaangevende AEX-index de afgelopen dagen de gehele winst die vanaf januari was opgebouwd. Gisteren zakte de beursgraadmeter met 3,2 procent, de grootste daling dit jaar. Vanmorgen werd een klein deel van het verlies goedgemaakt, omdat koopjesjagers gebruik maakten van de daling. Rond het middaguur stond de AEX-index op 438,43 punten, een winst van 0,4 procent.

Eind april piekte de index op 479 punten. In geld uitgedrukt verloren de 25 hoofdfondsen in Amsterdam sindsdien zo’n 42 miljard euro aan beurswaarde.

Directe oorzaak van de massale verkooporders door beleggers waren tegenvallende cijfers over inflatie in de Verenigde Staten.

Amerikaans beleggers vrezen dat een hoge inflatie de Fed, het stelsel van centrale banken, zal aanzetten tot nieuwe renteverhogingen. Die leiden in het algemeen tot koersdalingen op de aandelenbeurzen.

Ook elders in Europa kregen beurzen flinke klappen. Die in Frankfurt, Parijs en Londen daalden gisteren respectievelijk met 3,4 procent, 3,2 procent en 2,9 procent. De driehonderd grootste Europese bedrijven werden gisteren ruim 180 miljard minder waard.

Rond het middaguur stonden de meeste effectenbeurzen weer licht in de plus.

De grootste dalingen gisteren op de Amsterdamse beurs kwamen voor onder de financiële instellingen. ABN Amro daalde met 3,4 procent, Fortis zelfs met 5,5 procent.

In dat klimaat beleefde bankverzekeraar SNS Reaal vanochtend zijn beursintroductie. De prijs van het aandeel was op het laatste moment vastgesteld op 17 euro, lager dan analisten hadden verwacht. SNS Reaal haalde met de beursgang ruim 1,1 miljard euro op. Van dag bedrag is ruim 400 miljoen voor de bankverzekeraar zelf beschikbaar. De rest is voor de verkopende Stichting Beheer SNS Reaal.

Het aandeel werd goed ontvangen. De koers steeg in de eerste uren van notering met 2,4 procent tot 17,41 euro.

AEX-index raakt winst 2006 kwijt NRCH 180506 / BG / Bron: DATASTREAM

Hoofdartikel: pagina 7

Beurzen: pagina 15

SNS Reaal: pagina 15