Merkel is ‘geïrriteerd’ door komst Hamas-lid

In Duitsland is hij niet welkom, de Palestijnse minister voor Vluchtelingen Atef Odwan, maar hij was er toch.

Odwan kreeg namelijk wel een visum voor Zweden. En daarmee kon hij onbelemmerd door alle landen reizen die deelnemen aan het Akkoord van Schengen – over opheffing van grenscontroles voor personen.

Het Zweedse consulaat in Israël gaf Odwan een visum voor een bezoek aan een conferentie over Palestijnse vluchtelingen. Na kritiek hierop vanuit Frankrijk en Israël liet premier Göran Persson weten dat de procedure volgens de regels was verlopen. De Europese Commissie zei in een reactie dat „politiek contact” met Hamas weliswaar uit den boze was, maar dat „niets is afgesproken over het verstrekken van visa”.

De Europese Unie weigert echter politieke contacten met de Hamas-regering zolang de moslimfundamentalistische Hamas het geweld niet afzweert en weigert Israël te erkennen. „De Duitse regering sluit ieder contact met leden van Hamas uit”, aldus de woordvoerder van bondskanselier Merkel. „De Hamas-minister die naar Duitsland is gekomen is voor de regering een ongewenste persoon.”

Odwan sprak in Duitsland met een parlementariër van de sociaaldemocratische SPD. Dit tot woede van Merkel. Volgens haar woordvoerder vindt de kanselier de zaak „bijzonder irritant”.

Zweden zag geen aanleiding om Odwan in de Schengen-computer aan te merken als ‘problematisch’. Alleen in dat geval zou hij niet zomaar naar andere Schengen-landen hebben kunnen reizen. (Reuters)