Mens niet oorzaak uitsterven mammoet

Rotterdam. Niet de jagende mens, maar het veranderende klimaat veroorzaakte 12.000 jaar geleden de massale uitsterving van grote zoogdieren in Noord-Amerika. Dat beweerde paleobioloog Dale Guthrie van het Institute of Arctic Biology in Alaska vorige week in Nature. Lang dachten wetenschappers dat de mens die na afloop van de laatste IJstijd, het Amerikaanse continent vanuit Azië koloniseerde, de mammoeten en paarden wegvaagde. Guthrie concludeert op basis van 600 nieuw gedateerde beenderen van mammoeten, paarden, bizons, wapiti`s en elanden dat het tijdstip van uitsterven niet correleert met de veronderstelde menselijke `Blitzkrieg`. Volgens Guthrie maakten voedzame graslanden plaats voor planten zoals de dwergberk die door hun hoge concentratie antivraatstoffen giftig waren voor grote grazers.