Meer verdienen in de privékliniek

Plastisch chirurgen moeten minder bijklussen in privéklinieken, vindt minister Hoogervorst. Zo veroor-zaken ze langere wachtlijsten. De plastisch chirurgen zijn woedend.

„Wij mogen onverzekerde operaties niet in ziekenhuis doen, dus doen we die cosmetische ingrepen in klinieken”. Foto Evelyne Jacq Nederland, Hilversum, 07-05-2003 Prive Kliniek Veldhuis gespecialiseerd in plastische correcties en Botox behandeling. Deze mevrouw krijgt een aantal Botox injecties toegediend door een arts bijgestaan door zijn assistente, na het bijwonen van een Botox party. De arts geeft uitleg over het toedienen van de injecties. cosmetica, schoonheid. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) heeft zich de woede van de plastisch chirurgen op de hals gehaald. Volgens de bewindsman veroorzaken plastisch chirurgen die bijklussen in lucratieve privéklinieken onwenselijk hoge wachtlijsten in ziekenhuizen. Patiënten moeten soms maandenlang wachten op een operatie in het ziekenhuis.

Het aantal plastisch chirurgen is tussen 2000 en 2005 met 26 procent toegenomen, maar patiënten die op een medisch noodzakelijke ingreep wachten, profiteren daar niet van. Volgens onderzoek dat Hoogervorst naar de beroepsgroep heeft laten verrichten en vandaag naar buiten bracht, komt dat omdat de specialisten de laatste jaren steeds meer tijd doorbrengen in privéklinieken.

Tweederde van de plastisch chirurgen heeft een bijbaan in een privékliniek. Daar verrichten zij schoonheidsbehandelingen die verzekeraars niet vergoeden. Zulke cosmetische ingrepen leveren de plastisch chirurgen meer geld op dan hun werk in het ziekenhuis dat door verzekeraars wordt vergoed.

De plastisch chirurgen reageren laaiend op de verwijten van de minister. „Dit is een schande. Hoogervorst zit gewoon te jokken. Dit is de wereld op zijn kop”, zegt Hans de Bruijn, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). De artsen menen dat de overheid plastisch chirurgen dwingt om bij te klussen in privéklinieken. De basisverzekering dekt een deel van het werk van de plastisch chirurgen niet meer. Zo zit een borstvergroting of een facelift sinds 1992 niet meer in het basispakket en worden sinds 2005 correcties van ooglid of buikwand niet langer vergoed.

De NVPC zegt dat de overheid een kwart van hun werk uit het basispakket heeft gehaald. „De patiënten blijven om die behandelingen vragen. Dan gaan wij toch niet achter de geraniums zitten? Wij mogen onverzekerde operaties niet in de ziekenhuizen verrichten, dus doen we die cosmetische ingrepen in klinieken”, zegt De Bruijn. Zelf werkt hij vier dagen als plastisch chirurg in het ziekenhuis, om de vijfde dag schoonheidsoperaties te verrichten in zijn privékliniek. Daar ligt zijn inkomen 25 procent hoger, maar daar loopt hij ook ondernemersrisico, zegt hij.

De plastisch chirurgen kaatsen de bal niet alleen terug naar de overheid en de minister, maar ook naar de verzekeraars. Die kopen onvoldoende zorg in bij ziekenhuizen, hetgeen minister Hoogervorst bevestigt. De Bruijn: „Wij roepen al jaren dat wij meer werk willen doen in ziekenhuizen, maar de verzekeraars houden de hand op de knip. Zouden verzekeraars meer zorg inkopen, dan zouden er ook geen wachtlijsten meer zijn. Ons worden volledig onterechte verwijten gemaakt.”

Hoogervorst kondigde tijdens een debat in de Tweede Kamer eind vorig jaar een onderzoek naar de beroepsgroep aan. De Kamer steunde een motie van Kamerlid Edith Schippers (VVD) over de onduidelijkheid van de regels voor vergoedingen van plastisch chirurgische ingrepen. Zorgverzekeraar De Friesland zou plastische chirurgie bijvoorbeeld veel ruimhartiger vergoeden dan concurrent Agis. De minister schrijft de Tweede Kamer vandaag dat alle betrokken partijen een richtlijn gaan opstellen om verschillen in de toekomst te voorkomen.

De beroepsgroep had gehoopt dat de motie-Schippers ertoe zou leiden dat bepaalde plastisch chirurgische ingrepen weer terug zouden komen in het basispakket, maar Hoogervorst wil dat niet. Hij benutte de motie vooral om de hele beroepsgroep kritisch tegen het licht te houden. De bewindsman heeft het de plastisch chirurgen erg kwalijk genomen dat zij „veelvuldig de publiciteit hebben gezocht” met klachten over het nieuwe zorgstelsel en de daaruit voorvloeiende zuinigheid van verzekeraars. Hoogervorst liet doorschemeren die klachten onterecht te vinden.

Hij wil dat plastisch chirurgen in ziekenhuizen vanaf 2008 grotere financiële prikkels krijgen om meer werk af te leveren. Daarmee zouden patiënten die nu op wachtlijsten staan geholpen kunnen zijn. Verder is er voor patiënten nog één troost. Uit het onderzoek dat minister Hoogervorst vandaag naar buiten bracht, blijkt dat „voor acute en subacute ingrepen geen of nauwelijks wachtlijsten gelden”.

    • Antoinette Reerink