‘Koersdaling is niet meer dan normale correctie’

Wereldwijd kelderden de beurskoersen deze week. Het begin van een structurele daling of een kortstondige correctie die nodig was om de forse koersstijging van de afgelopen maanden te corrigeren? „De angst is overdreven.”

Paniek. In blinde paniek verkochten beleggers wereldwijd deze week hun aandelen. Is dat terecht? Volgens veel analisten was de reactie overtrokken en is de kans groot dat de koersen de komende weken weer gaan stijgen.

Toen de rook gisteren optrok, bleken de afgelopen handelsdagen een chaotisch slagveld te hebben achtergelaten. De AEX-index in Amsterdam viel terug tot het niveau van januari. Wall Street beleefde de slechtste dag in drie jaar. Er werd maar liefst 64 miljard dollar (50 miljard euro) van de marktwaarde weggeslagen van de 30 bedrijven die de Dow Jones-index vormen. In Londen was er sinds september 2002 niet meer zo’n grote daling geconstateerd en in Azië moest de Japanse Nikkei-index in één dag de winst teruggeven die sinds medio maart was geboekt. Het beursadagium Sell in May and go away, but remember to be back in September bleek ook de afgelopen week weer gevolgd te worden door investeerders.

De kleine winsten die vanmorgen werden geboekt, omdat koopjesjagers gebruikmaakten van de val van de afgelopen dagen, stonden in geen verhouding tot de verliezen. De AEX-index mocht rond het middaguur dan op een plus staan van 0,5 procent op 438,79 punten, nog geen maand geleden stond de beursgraadmeter op 478 punten.

De daling werd vorige week ingezet nadat de Amerikaanse centrale bankpresident Ben Bernanke beleggers in het ongewisse had gebracht over mogelijke renteverhogingen. Toen daar gisteren nog eens een Amerikaans inflatiecijfer bijkwam dat hoger was dan verwacht, was de paniek compleet. De vrees voor inflatie en de renteverhogingen die daarmee vaak gepaard gaan, zorgden voor een massale wereldwijde verkoop. Als de rente stijgt, dalen de aandelenkoersen meestal omdat het voor bedrijven duurder wordt om geld te lenen en omdat het aantrekkelijker wordt om geld te sparen in plaats van te beleggen.

Op zich is de timing vreemd. De rente in de Verenigde Staten is al enige tijd aan het oplopen. Beleggers hadden de rentestappen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) tot nu toe grotendeels genegeerd, evenals de sterke stijging van de grondstoffenprijzen, waaronder die van olie. „De angst was overdreven”, stelden analisten van SNS Securities vanmorgen in een reactie op de verkoopgolf.

Ook technisch analist Edward Loef van Theodoor Gilissen zegt dat de daling te hard ging. „Dit was heftig en overdreven en zorgt er nu voor dat er weer kopers in de markt komen”, aldus de analist, verwijzend naar de lichte stijging op de Amsterdamse beurs vanmorgen. „Beurzen lopen gemiddeld zes tot negen maanden vooruit op economische ontwikkelingen en verwachtingen. Nu de economie aantrekt, wordt men bang voor inflatie, rente en oplopende loonkosten”, is de uitleg van Loef voor het koersverlies.

De daling kan het einde inluiden van de stijgende trend van de afgelopen drie jaar. Of is het simpel een correctie, een reactie op de sterk gestegen koersen van de afgelopen maanden? Bij Iris, het researchbureau van Robeco en Rabobank, heeft men het advies voor aandelen verlaagd naar neutraal. Iris is overigens niet bang voor de inflatie of de economische ontwikkelingen, maar stelt dat het politieke klimaat een minpunt is door de spanningen rond Iran.

Hoe de indices in Amsterdam en elders in de wereld de komende tijd zullen varen, zegt Iris niet. Volgens analist Loef bij Gilissen zal het laagste niveau van de AEX van dit jaar (rond de 430 punten in januari) dienen als referentiepunt. „We zouden dit niveau nog kunnen aantikken, maar dan denk ik dat er weer kopers in de markt komen. Ik betitel de beweging nu nog als een normale correctie op de stijging van de afgelopen maanden. De komende twee weken verwacht ik dan ook een herstel naar 450 punten tot 460 punten.”

Verlies Dow Jones nog beperkt NRC Handelsblad 180506 / BG / Bron: Datastream

Nikkei terug op niveau maart NRC Handelsblad 180506 / BG / Bron: Datastream

    • Heleen de Graaf