Kledingcontracten hinderen FBK Games

De Fanny Blankers-Koen Games ondervindt nadeel van kledingcontracten. Ook atleten zijn een week voor de Golden-Leaguewedstrijd in Oslo niet gebaat bij sponsorverplichtingen.

Met oud-wereldkampioenen sprint als Maurice Greene en Kim Collins mag de Fanny Blankers-Koen Games volgende week een aantrekkelijke affiche hebben, helemaal tevreden over het deelnemersveld is directeur Fedde Zwanenburg niet.

Naast de Ethiopische langeafstandsloper Haile Gebrselassie, die op 28 mei in Hengelo een aanval doet op het werelduurrecord, had hij graag diens landgenoot Kenenisa Bekele op de 10.000 meter in actie gezien. En Zwanenburg had, na zijn goede ervaringen van vorig jaar, opnieuw de Amerikaan Allen Johnson willen contracteren voor de 110 meter horden. Maar daar stak de Amerikaanse sportfirma Nike een stokje voor. Die verordonneerde dat alle atleten met wie een kledingcontract is afgesloten zich op de dag van de FBK Games in het Amerikaanse Eugene (Oregon) moeten melden voor deelname aan de Prefontaine Classic, net als ‘Hengelo’ een Grand Prix-wedstrijd.

De concurrentie van ‘Eugene’ is nieuw, omdat de wedstrijd in voorgaande jaren een week na de FBK Games werd gehouden en veel Nike-atleten zich niet verplicht voelden aan de Prefontaine Classic mee te doen, ook al staat die voorwaarde standaard in de contracten. Maar Nike hanteerde die clausule met de nodige soepelheid. Tot dit jaar, omdat Nike, waarvan het hoofdkantoor in Eugene is gevestigd, als hoofdsponsor van de Prefontaine Classic het tiende jaar als Grand Prix-wedstrijd wil vieren met een sterke bezetting. En dus werden grote Nike-atleten als Bekele, Johnson, Justin Gatlin, Shawn Crawford, Bernard Lagat, Rachid Ramzi, Liu Xiang, Ladji Doucouré, Dwight Phillips, Maria Mutola, Perdita Felicien, Joanna Hayes, Tianna Madison en Tatjana Lebedeva deze keer wél op hun verplichting gewezen en gedwongen naar Eugene te komen.

De boosheid van Zwanenburg is niet zozeer gericht op Nike als wel op de internationale atletiekfederatie IAAF, die ‘Eugene’ toestemming heeft gegeven de wedstrijd een week naar voren te halen. Dat was weer een gevolg van het geschuif met data door de organisatie van de Golden-Leaguewedstrijd in Oslo, die geen concurrentie van het WK voetbal wilde. Maar ‘Eugene’ en ‘Oslo’ op één dag, zoals na het kalendercongres was vastgelegd door de IAAF, wilden de atleten niet, omdat zij dan door hun verplichting voor Nike op voorhand kansloos zijn voor de bonus van één miljoen dollar, die is uitgeloofd voor atleten die alle vijf wedstrijden in de Golden-Leagueserie winnen. De IAAF was gevoelig voor die argumenten en verzette op eigen gezag de Prefontaine Classic.

Vooral Bekele komt de verplichte reis naar de Amerikaanse westkust ongelegen. Doordat er dit jaar geen wereldkampioenschappen en Olympische Spelen zijn, heeft de olympisch en wereldkampioen zijn zinnen gezet op de bonus van een miljoen van de Golden League. Om die reden had de Ethiopiër zich in Hengelo en niet in Eugene op de eerste wedstrijd in Oslo willen voorbereiden. Nu moet Bekele verplicht naar de Verenigde Staten – ook nog voor een incourant nummer als de twee mijl – en arriveert hij met een jetlag in Oslo.

Maar Zwanenburg laat het er niet bij zitten. Bij de eerstvolgende kalendervergadering zal hij eisen dat er geen Grand Prix-wedstrijden meer op dezelfde dag worden geprogrammeerd. „De grootste woede is verdwenen, maar ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat de IAAF hiermee heeft ingestemd. Ik heb nog wel gebeld met de organisatie in Eugene, maar er was niets meer te wijzigen.”