Kies Azië of obligaties

Het wordt tijd om te gaan nadenken over veilige havens voor beleggers. Na een onstuimige week op de beurzen heeft de stemming onder beleggers zich duidelijk afgekeerd van het speculeren in exotische fondsen. In plaats daarvan is de vraag nu welke aandelen of obligaties je het best kunt bezitten als de inflatie stijgt terwijl de dollar daalt.

Welke beleggingen gelden als veilig? Van oudsher luidde het eerste antwoord op die vraag: Amerikaanse staatsobligaties. Maar dat is niet langer het geval, nu de dreiging van een omvangrijke devaluatie van de dollar boven de markt hangt. Goud spreekt de somberste beleggers nog steeds aan, maar lijkt niet langer goedkoop na een prijsstijging van 70 procent. Min of meer hetzelfde verhaal gaat op voor andere traditionele inflatievluchtheuvels, zoals vastgoed of koper.

Daarom is het tijd om nieuwe vormen van ‘veilige beleggingen’ te overwegen. Hier zijn twee ideeën.

In de eerste plaats: zoek de groei op en ga naar Azië. Niet naar Japan, want dat is een volgroeide economie met hoge overheidstekorten. China is wel een optie. Het land is rijk en heeft een ondergewaardeerde munt. Maar de groei van de Chinese economie is zeer onevenwichtig en de sociale spanningen nemen toe. De beste gok zou wel eens Korea kunnen zijn.

De handelsbalans van dat land is in evenwicht. De Koreaanse economie richt zich steeds meer op andere Aziatische landen. De overheidsfinanciën zijn gezond. De lessen van de crisis van 1998 lijken te zijn geleerd. En de won, die in waarde zou moeten stijgen nu de Koreaanse economie geavanceerder is geworden, krijgt ruggensteun van een rentetarief van 4 procent. Uiteraard wordt Korea nog steeds aangemerkt als een riskante opkomende markt. Maar die definitie moet waarschijnlijk worden herzien.

Als de won u té exotisch voorkomt, probeer dan staatsobligaties van eurolanden. Zij leveren een rendement op van 4 procent, hetgeen bijna 2 procentpunten hoger is dan het inflatieniveau. En nu de regeringen proberen hun tekorten in de hand te houden, lijkt een hoger inflatiepeil niet zo’n groot risico. Als de inflatie elders in de wereld aantrekt, zal de eurozone uiteraard niet gevrijwaard blijven, maar er waarschijnlijk wel minder last van hebben. Dat is het voordeel dat volgroeide economieën met een hoge werkloosheid genieten.

Edward Hadas

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Edward Hadas