Justitie onderzoekt fraude in voetbal

Justitie is een onderzoek begonnen naar fraude in het betaald voetbal in Nederland. Volgens een woordvoerder spitst het onderzoek zich niet toe op specifieke clubs, maar op het „gehele betaald voetbal”.

Het is niet bekendgemaakt om welke vorm van fraude het gaat. Mogelijk zijn criminele goksyndicaten in het voetbal actief, die via omkoping resultaten proberen te beïnvloeden. Onderzoeken naar vergelijkbare activiteiten lopen in Italië en België.

Zowel de KNVB als Eredivisie CV, de koepel van betaaldvoetbalclubs in de hoogste divisie, wil vanmiddag met een reactie komen op het onderzoek.

Twee jaar geleden zorgde een onderzoek van KPMG, in opdracht van het ministerie van Justitie, voor commotie. In de op verzoek van Justitie gemaakte ‘doorlichting’ werd duidelijk dat het betaald voetbal zeer kwetsbaar is voor de georganiseerde criminaliteit. Door (legaal) te gokken op voetbalwedstrijden kan geld worden witgewassen. Financiers, soms anonieme, spelen ook een belangrijke rol in de aankoop van spelers, waarbij dan later geprofiteerd kan worden van de eventuele waardestijging van de voetballer .

Mede door de mogelijkheid via internet wereldwijd te gokken lijkt de kans op malversaties gegroeid. Op Chinese goksites kan op wedstrijden in de eredivisie en soms ook in de eerste divisie worden gegokt. In de praktijk blijken juist voetballers die niet op topniveau actief zijn – en geen topsalarissen verdienen – eerder tot malversaties bereid te zijn.

Geruchten over fraude in het Nederlandse voetbal bestaan al jaren, maar bewijzen ontbreken vooralsnog. Ook bij justitie. „Het gaat om een oriënterend onderzoek’’, aldus een woordvoerder van het Haagse parket. „Hoe lang we er mee bezig zijn, kan ik niet zeggen. We willen niet dat bepaalde mensen weten hoe lang zij in de gaten worden gehouden.” Het onderzoek kwam eerder deze week in de publiciteit. De woordvoerder: „Wij bevestigen nu dat we bezig zijn, maar meer brengen we niet naar buiten.” Over de aanleiding van het onderzoek wil justitie niet zeggen.

Met name de bewijsbaarheid van malversaties is een probleem. Eerder dit jaar werd bekend dat het openbaar ministerie in Duitsland een onderzoek was begonnen naar omkoping in het voetbal. Dat leidde tot allerlei verdachtmakingen, ook over een international. Een paar weken later werd het onderzoek zonder resultaat gestaakt.