Jong Oranje speelt gelijk

Jong Oranje heeft de laatste oefenwedstrijd voor het Europees kampioenschap in Portugal redelijk doorstaan. In Doetinchem speelde de ploeg van bondscoach Foppe de Haan gisteren met 2-2 gelijk tegen Jong Duitsland.

Urby Emanuelson van Ajax zette het jonge Nederlands elftal vlak voor rust op voorsprong met een afstandsschot. Doelman Florian Fromlowitz kreeg de bal niet onder controle. Roberto Hilbert zorgde na de pauze voor de gelijkmaker, waarna een schlemielig eigen doelpunt van Ramon Zomer, na een misverstand met doelman Remko Pasveer, de Duitsers op voorsprong bracht.

Invaller Demy de Zeeuw van AZ maakte in de laatste minuut de gelijkmaker. Duitsland speelde toen al met een man minder, omdat doelman Fromlowitz een rode kaart had gekregen, nadat hij de bal buiten het strafschopgebied met zijn handen beroerde.

Het EK begint aanstaande dinsdag. Jong Oranje speelt woensdag zijn eerste groepsduel tegen Oekraïne. Denemarken en Italië zijn de andere tegenstanders. Jong Duitsland doet ook mee aan het EK.

Nu zijn selectie eindelijk compleet was, koos De Haan er gisteren voor om aan de wedstrijd te beginnen met het in zijn ogen ideale basiselftal. Romeo Castelen en Klaas-Jan Huntelaar speelden samen met Daniël de Ridder voorin. Castelen en Huntelaar behoorden tot de afvallers bij het Nederlands elftal. Castelen meldde zich pas gisteren bij de selectie. De buitenspeler van Feyenoord kreeg van De Haan twee extra vrije dagen nadat hij het slechte nieuws van Marco van Basten te horen had gekregen.

De Haan keek tevreden terug op het oefenduel tegen Jong Duitsland. „Dit zijn de beste wedstrijden die je kunt spelen. Vooraf wilde ik een aantal dingen helder hebben en die heb ik nu. We zijn weer een stuk wijzer.”

De Haan doelde daarmee vooral op het niveauverschil tussen de eerste en tweede helft. „Voor rust was het prima, daarna stukken minder. Dat heeft voor een groot gedeelte te maken met de wissels”, zei de trainer, die zijn basisopstelling voor het EK naar eigen zeggen duidelijk voor ogen heeft. (ANP)