Internet Voorkeur

Elvis Presley in 1956.
Elvis Presley in 1956.

Popjubileum. Het is precies vijftig jaar geleden dat Elvis Presley zijn eerste serie hits scoorde. De VPRO viert op internet in twee weken tijd dit ‘jubileum van de popmuziek’. Op de website vpro.nl/pophistorie is een verkiezing van de honderd beste popalbums die in die vijf decennia gemaakt zijn. Internetters kunnen hun persoonlijke top 5 samenstellen uit een voorselectie van driehonderd albums. Op die selectie valt wel wat af te dingen. Waarom valt bijvoorbeeld wel te kiezen voor de Beatles-plaat Abbey Road en niet voor die andere topper Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band? In de selectie zijn ook recentelijk verschenen albums opgenomen van bijvoorbeeld Arctic Monkeys en LCD Soundsystem. Op de website staat ook een historisch overzicht van de popmuziek in tekst, beeld en geluid. Dit dossier bevat onder meer beelden van de beginjaren van Pinkpop en een aflevering van Andere tijden met beelden van het bezoek van de Beatles aan Nederland. Het digitale tv-kanaal van de VPRO over geschiedenis zendt tot en met 26 mei hoogtepunten uit van vijftig jaar poptelevisie. Zo zijn documentaires te zien over Frank Zappa en de Rotterdamse gabberscene, maar ook oude live-optredens van onder meer Simon & Garfunkel en de Rolling Stones .

www.vpro.nl/pophistorie

www.omroep.nl/geschiedenis