Het Koude Kind

Het Koude Kind Het is kermis in de hel van Het Koude Kind van Marius von Mayenburg, opgevoerd door de Theatercompagnie. De acht personages die Von Mayenburg opvoert vertegenwoordigen elk een facet van de liefde die niets moois heeft. Alles, van prille verliefdheid tot gepensioneerde huwelijksdwang, ademt ontgoocheling en verbittering. In de regie van Maaike van Langen wordt dit horrorcafé van de desillusie vertolkt door acht spelers, net op de toneelschool of pas afgestudeerd. Het gaat er hard aan toe. De verliefde Lena snijdt aan het slot haar overspelige minnaar de keel door. De geborneerde vader blijkt seksbelust. Als hij sterft aan een hartaanval en wordt gecremeerd, danst zijn vrouw in een vrijheidsroes op zijn as. Met haar hoge hak trapt ze op weergaloze wijze in de as, alsof ze haar man nog doder wil hebben dan hij al is. Alleen het jonge zusje Tine bewaart haar zuiverheid. Regie en spelers maken van Het Koude Kind een snelle, ironische uitvoering vol verrassende wendingen. Tegenover de opstandige Lena staat haar boosaardige Moeder, gekleed in een strak mantelpak. Aanvankelijk lijkt ze uitgeblust door het huwelijksleven, maar per slot blijkt zij over meer hartstocht te beschikken dan het smachtende meisje zelf. Steeds meer dromen de jonge mensen van grootse daden, van kinderen, huwelijk en een geborgen gezin. Steeds meer neemt het kwaad de overhand en vinden ze zichzelf terug in een poel van wezenloos verdriet. Lena staat aan het slot met bebloede handen op het toneel, als een angstaanjagende Lady Macbeth. T/m 1 juni Compagnietheater,Kloveniersburgwal 50. Inl 020-5205230; www.theatercompagnie.nl Jette van den Berg en Ferdi Stofmeel in ‘Het Koude Kind’ Foto Sanne Peper Peper, Sanne

Het is kermis in de hel van Het Koude Kind van Marius von Mayenburg, opgevoerd door de Theatercompagnie. De acht personages die Von Mayenburg opvoert vertegenwoordigen elk een facet van de liefde die niets moois heeft. Alles, van prille verliefdheid tot gepensioneerde huwelijksdwang, ademt ontgoocheling en verbittering.

In de regie van Maaike van Langen wordt dit horrorcafé van de desillusie vertolkt door acht spelers, net op de toneelschool of pas afgestudeerd. Het gaat er hard aan toe. De verliefde Lena snijdt aan het slot haar overspelige minnaar de keel door. De geborneerde vader blijkt seksbelust. Als hij sterft aan een hartaanval en wordt gecremeerd, danst zijn vrouw in een vrijheidsroes op zijn as. Met haar hoge hak trapt ze op weergaloze wijze in de as, alsof ze haar man nog doder wil hebben dan hij al is. Alleen het jonge zusje Tine bewaart haar zuiverheid. Regie en spelers maken van Het Koude Kind een snelle, ironische uitvoering vol verrassende wendingen. Tegenover de opstandige Lena staat haar boosaardige Moeder, gekleed in een strak mantelpak. Aanvankelijk lijkt ze uitgeblust door het huwelijksleven, maar per slot blijkt zij over meer hartstocht te beschikken dan het smachtende meisje zelf. Steeds meer dromen de jonge mensen van grootse daden, van kinderen, huwelijk en een geborgen gezin. Steeds meer neemt het kwaad de overhand en vinden ze zichzelf terug in een poel van wezenloos verdriet. Lena staat aan het slot met bebloede handen op het toneel, als een angstaanjagende Lady Macbeth.

T/m 1 juni Compagnietheater,Kloveniersburgwal 50. Inl 020-5205230; www.theatercompagnie.nl