Het fluweel en de modder van de zeventiende eeuw

Film The Libertine. Regie: Laurence Dunmore. Met: Johnny Depp, Samantha Morton, John Malkovich. In: 10 bioscopen. *** scene uit de film The Libertine met Johnny Dep FOTO: Cinempire
Film The Libertine. Regie: Laurence Dunmore. Met: Johnny Depp, Samantha Morton, John Malkovich. In: 10 bioscopen. *** scene uit de film The Libertine met Johnny Dep FOTO: Cinempire

Film

The Libertine.

Regie: Laurence Dunmore. Met: Johnny Depp, Samantha Morton, John Malkovich. In: 10 bioscopen.

Het is taaie misvatting dat de mensen vroeger netter waren dan nu. The Libertine waagt weer eens een poging dat idee te logenstraffen. De film gaat over John Wilmot, graaf van Rochester (1647-1680), schrijver van satires en scabreuze verzen. Veel poëzie komt er overigens niet in voor. Het is een film over het leven van de dichter, en dat is kleurrijk genoeg; vol drank en lekkere wijven, koninklijk gekonkel, verbanning, en syfilis.

Debuterend regisseur Laurence Dunmore heeft niet geprobeerd de stijl van de schrijver te evenaren. De film is veel netter dan zijn hoofdpersoon. Hij heeft een zeker realisme betracht en van de zeventiende eeuw niet alleen het fluweel maar ook de modder laten zien.

In de dialogen wreekt zich misschien het feit dat de film is gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk. Iedereen praat in toneelachtige volzinnen, die worden uitgesproken door gerenommeerde acteurs. Johnny Depp is Wilmot, John Malkovich is de Engelse koning Charles II, en zijn grote liefde is Samantha Morton.

Johnny Depp speelt Wilmot zoals hij dat niet als enige kan, maar wel als enige doet. Er zijn weinig Amerikaanse sterren van Depps allure die er zoveel plezier in scheppen zonderlingen te spelen als Jack Sparrow in The Pirates of the Caribbean of Willy Wonka in Charlie and The Chocolate Factory. In The Libertine doet hij het met iets teveel bravoure, alsof vooral Depp zelf door The Libertine moet stralen. Dat maakt de film saaier dan het onderwerp deed hopen.

Bianca Stigter

    • Bianca Stigter