Het buitenland had ons toch al opgegeven na de moord op Fortuyn

Het is geen wonder dat Amerikaanse bloggers niet niet veel aandacht besteden aan het rumoer rond Ayaan Hirsi Ali.

Nederland staat immers sinds 6 mei 2002 al bekend als de zenuwpatiënt van Europa.

Hou eens op met dat gejammer over ons imago in het buitenland. Het parlementair debat met minister Verdonk, afgelopen dinsdag, was bij vlagen pittig en prachtig; een voorbeeld voor menig land dat nu meewarig doet over de behandeling van de heilige Hirsi.

De laatste verwikkelingen rond het inmiddels ex-VVD-fractielid zijn weliswaar geen goed nieuws voor Hare Majesteits ambassadeurs in den vreemde. Maar datzelfde buitenland had ons toch al een beetje opgegeven. Sinds de moord op Pim Fortuyn, mei 2002, staan we te boek als de zenuwpatiënt van Europa. Zelfs links-liberalen die vroeger met ons wegliepen als het beloofde land voor drugsgebruikers en euthanasie-symphatisanten, schudden al een tijdje verdrietig het hoofd. Of ze worden zelfs boos.

Een paar maanden geleden nog lanceerde het tijdschrift The New Yorker – voor velen hier representant van het ‘goede’ Amerika – een vernietigende aanval op het Nederlandse integratiebeleid.

Voor toonaangevende Amerikaanse blogs bieden de Nederlandse ontwikkelingen van deze week dan ook weinig nieuws. Invloedrijke bloggers als Hugh Hewitt maken er weinig woorden aan vuil. Voor het veel gelezen Boing Boing.net was het belangrijkste Nederlandse nieuws gisteren hoe poezengemiauw in die taal klinkt.

Media hier schieten meteen in de stress als The Wall Street Journal ons land weer eens op de korrel neemt. Maar wie leest die kranten in Amerika? Blogger Paladin Loren uit San Diego („Ik ben half Turks, een kwart Oostenrijks, een kwart Tsjechisch, vermengd met enig Nederlands bloed” ) beklaagt zich juist over het gebrek aan aandacht in de gevestigde Amerikaanse media voor de kwestie- Hirsi Ali. „Iemand moet zijn mond opendoen over deze parodie. En ik hoop op deze kleine wijze de aandacht te hebben gevestigd op deze nobele vrouw”, schrijft Loren.

Het zijn de mindere goden in de Amerikaanse blogosfeer die zich over de kwestie buigen. Groepsblogs als Western Resistance zijn vaak goed geïnformeerd en gedocumenteerd wanneer vrijbuiters als Hirsi Ali in het nieuws zijn. Ook nu weer wordt daar uitvoerig en feitelijk verslag gedaan.

De blog van Tammy Bruce spreekt van een „een monumentaal verlies voor Nederland”, nu Hirsi Ali vertrekt. „Maar daar verdienen ze noch haar aanwezigheid noch haar werk. Ze veroordelen zichzelf tot een toekomst beheerst door wilden.”

Tot zo ver weinig nieuws qua Holland-bashing. Eén zinnetje van Tammy Bruce blijft echter hangen, namelijk dat Hirsi Ali „hier (in Amerika dus, KV) een beetje veiliger is.” Is dat zo? Toegegeven, ze zit verder weg voor nu nog verborgen vrienden van Mohammed B. Maar zit in het arbeidscontract met het American Enterprise Institute in Washington iets van een bewakingsregeling? Of is er een geheime deal met de Amerikaanse regering? Zo ja, dan is dat reden tot grote zorg: bij de geheime diensten valt op dit moment het ene ontslag na het andere.

Op www.nrc.nl/opinie staan links naar de besproken webblogs.

    • Kees Versteegh