Gouden buckyball telt 16 à 18 atomen

Rotterdam, 18 mei. Een minuscuul kristalvormig doosje van goudatomen is gemaakt door een team van onderzoekers van de universiteit van Nebraska. De wetenschappers spreken van `gouden buckyballs`. Met deze term verwijzen zij naar voetbalvormige moleculen van 60 koolstofatomen. Deze moleculen, ontdekt in 1985, vormen een nieuwe vorm van koolstof (naast diamant en grafiet) met bijzondere elektrische en mechanische eigenschappen. In het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (16 mei) berichten Xiao Cheng Zeng en zijn collega`s dat zij er voor het eerst in geslaagd zijn om een metalen variant te maken van dit molecuul, opgebouwd uit 16,17 of 18 goudatomen. De moleculen, met een diameter van 0,6 nanometer, lijken meer op een hoekig kristal dan op een voetbal en zijn stabiel bij kamertemperatuur. De onderzoekers hopen dat de metalen `doosjes` gebruikt kunnen worden om andere atomen te transporteren.