Galerieselectie

Nature’s Twist Onder de titel Nature’s Twist toont Art Affairs werk van drie heel verschillende kunstenaars. Schilder Jonmarc Edwards gebruikt elementaire woorden als PAIN, WAR en NUDE en schildert of plakt die op collage-achtige doeken. Ewerdt Hilgemann construeert zijn beelden uit geometrische vormen als zuilen, kubussen en piramides. En Herman de Vries toont een serie Journaals, ontstaan op Tenerife, waarin hij elementen uit de natuur ordent.

Nature’s Twist. T/m 30 juni in Art Affairs, Wittenburgergracht 313, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Gracia Khouw De Rotterdamse kunstenaar Gracia Khouw maakte voor galerie Outline een wandschildering waarvoor ze zich liet inspireren door de sacrale uitstraling van de ruimte, die vaak ten onrechte wordt aangezien voor een kapel, maar in werkelijkheid een paviljoen is van het voormalige Burgerziekenhuis in Amsterdam-Oost. De wandschildering bestaat uit hemelsblauwe kruisjes die de monumentale letters AMUT TUMA en AHOM MOHA vormen – zelfbedachte woorden van de kunstenaar.

Wandschildering van Gracia Khouw. T/m 2 juni in galerie Outline, Oetewalerstraat 73, Amsterdam. Do t/m za 14-17u.

Erich Lessing In 1956 fotografeert Erich Lessing (Oostenrijk, 1923) de Hongaarse opstand in de straten van Boedapest. Hij maakte hiermee een belangrijk tijdsdocument, dat de volkswoede tegen de stalinistische overheersing van binnenuit registreert. Dit jaar zijn er vijftig jaren verstreken sinds de opstand in Hongarije. Ter gelegenheid van deze herdenking gaat Lessings fotoserie op internationale toernee. De eerste halte is de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen.

Foto’s van Erich Lessing van de Hongaarse opstand. T/m 25 juni in Noorderlicht Fotogalerie, Akerhof 12, Groningen. Di t/m zo 11-18u.

Marco van Duyvendijk Fotograaf Marco van Duyvendijk reisde de afgelopen tijd door Taiwan, China en Mongolië en richtte zijn camera daarbij vooral op jonge Aziaten. In Taiwan ontdekte hij een typisch Taiwanees fenomeen: de Betel Nut Beauties. De betelnoot is, naast koffie en nicotine, een populair genotsmiddel. Winkelieren proberen hun producten te slijten door prachtige, schaars geklede meisjes in hun kiosk te laten poseren. Duyvendak reisde langs de uitvalswegen van grote Taiwanese steden en portretteerde hen.

Foto’s van Marco van Duyvendijk. T/m 11 juni in galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

Deep Trash Voor de tentoonstelling Deep Trash on the Spot bouwen vijf kunstenaars uit gevonden materialen een installatie, die als een organisme groeit in galerie Blaak10. De tentoonstelling beweegt en verandert, zodat bezoekers op iedere dag iets anders te zien krijgen. Deelnemende kunstenaars zijn Nora de Baan, Maja Gehrig, Anna Hilti, Andy Storchenegger en Anita Zumbühl, allen afkomstig uit Zwitserland en Liechtenstein.

Deep Trash on the Spot. T/m 4 juni in Blaak10, Witte de Withstraat 7a, Rotterdam. Wo t/m zo 12-18u.

En verder: Foto’s van Maartje Fliervoet t/m 3 juni in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Kathe Burkhart t/m 3 juni in Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; tekeningen, muziek en video’s van David Haines t/m 30 juni in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam; schilderijen van Esther Tielemans t/m 3 juni in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; fotowerken van Meindert Koelink t/m 27 mei in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; beelden van Carolein Smit t/m 28 mei bij Galerie Terra Delft, Nieuwstraat 7, Delft; papierwerken van Ed Pien t/m 28 mei in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; foto’s van Erich Lessing t/m 25 juni in Noorderlicht Fotogalerie, Akerhof 12, Groningen; schilderijen en tekeningen van Hans Broek t/m 21 mei in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 27, Haarlem; foto’s van Marco van Duyvendijk t/m 11 juni in galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; meubels van Rob Parry t/m 11 juni bij Vivid Vormgeving, William Boothlaan 17a, Rotterdam; beelden van Joop Hekman t/m 24 mei in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.