Gaddafi ontvangt Chávez in Libië

Gaddafi ontvangt Chávez in Libië Tripoli, 18 mei. De Venezolaanse president Hugo Chávez samen met de Libische leider Gaddafi gisteren na zijn aankomst in Tripoli. Chávez houdt zijn kleinzoon op zijn arm, die met zijn moeder (links) was meegereisd naar Libië. Het was een pikant bezoek. De anti-Amerikaanse leider Chávez werd maandag door Washington met een wapenembargo gestraft wegens zijn gebrek aan medewerking in de strijd tegen terreur. Gaddafi, in het verleden ook een flamboyant tegenstander van de VS, werd die diezelfde maandag juist voor zijn coöperatieve houding door Washington beloond met normalisering van de diplomatieke betrekkingen en verwijdering van de Amerikaanse lijst van landen die internationaal terrorisme steunen. Gaddafi heeft in de afgelopen jaren zijn massavernietigingswapens opgegeven én zijn steentje bijgedragen in de Amerikaanse strijd tegen terreur. De Libische leider gaf de Venezolaanse bezoeker een rondleiding door zijn huis dat nog de littekens draagt van de Amerikaanse luchtaanvallen van 1986. Na een diner met Gaddafi riep Chávez de wereld op de VS zijn rug toe te keren. „We zijn tegen Amerika, de imperalist”, zei hij tegen de pers. Wat de twee leiders hebben besproken, is niet meegedeeld. Foto AFP Venezuelan President Hugo Chavez (C) holds a child next to Libya's leader Moamer Kadhafi (2-L) upon his arrival to Tripoli 17 May 2006. Chavez, who is on a swing through Europe and north Africa, held talks in Tripoli with Kadhafi focusing on oil. Their discussions focused on "cooperation in the area of oil", said Shukri Ghanem, secretary of the National Oil Institution, who attended the talks. AFP PHOTO / Presidencia LIBYAN ARAB JAMAHIRIYA AFP