Fransen nog steeds tegen Grondwet EU

Bijna een jaar nadat zij in een referendum de Europese Grondwet hebben afgewezen, zijn de meeste Fransen nog steeds tegen de Grondwet gekant. Dat blijkt uit onderzoek dat de Franse krant Libération deze week heeft gepubliceerd.

De peiling komt een maand voordat de regeringsleiders van de 25 EU-lidstaten bijeenkomen om te praten over de toekomst van Europa, inclusief de Grondwet. De Luxemburgse premier Juncker zei gisteren tegenover de Süddeutsche Zeitung dat hij een gemeenschappelijk verdrag niet verwacht vóór 2009. Juncker verwees naar de Duitse bondskanselier Merkel, die heeft verklaard begin volgend jaar een doorbraak te willen bereiken bij de invoering van de Grondwet. Volgens Juncker is dit weinig realistisch. Hij verwacht begin 2007 regeringswijzigingen in grote lidstaten als Frankrijk en Groot-Brittannië.

Frankrijk en Nederland verwierpen de ontwerp-Grondwet vorig jaar per referendum. Dertien andere EU-landen hebben de verdragstekst inmiddels wel aangenomen. De Grondwet treedt in werking wanneer alle 25 lidstaten hem hebben goedgekeurd.

De enquête in Frankrijk toont aan dat 98 procent van de nee-stemmers van vorig jaar nu „geen spijt” heeft van die keuze. Op 29 mei 2005 stemde 54,7 procent van de Fransen tegen de Grondwet.

Van de ja-stemmers van destijds betreurt nu 10 procent zijn keuze; 89 procent blijft bij zijn stem voor de Grondwet.

Vergelijkbare onderzoeksresultaten in Nederland zijn niet voorhanden. Op 1 juni vorig jaar verwierpen de Nederlanders de Grondwet met 61,6 procent van de stemmen.