FILM

Zazie dans le métro is het knotsgekke, doldwaze avontuur dat de elfjarige Zazie in Parijs beleeft als haar moeder daar haar minnaar wil zien en zij bij een oom mag logeren. In de metro komt ze niet terecht, maar wel ontmoet ze een stoet mafkezen en ogenschijnlijk normale mensen die even maf doen als de mafkezen.

Het boek dat Raymond Queneau in 1959 schreef werd in 1960 verfilmd door Louis Malle. Het Filmmuseum brengt hem uit in een nieuwe kopie, vol Eastman-kleuren, waarin blauw lijkt te genieten van zijn eigen blauw zijn en rood trots is op zijn blos.

Een beschrijving van de plot kan slechts een opsomming zijn, zo krankzinnig veel gebeurt er dat niet in een verhaal te dwingen is. Malle probeerde voor de taalvondsten van Queneau bovendien allerlei filmische vertalingen te vinden, dus stikt het ook nog eens van de filmische foefjes. In deze bevrijdende brei zitten dan ook nog eens allerlei verwijzingen vinden naar andere films, van de kermistrucs van Georges Méliès tot de kolder van de Marx Brothers en van alles daar tussenin. Een film voor kinderen is Zazie misschien niet, maar wel een waarin hun aangeboren anarchie nu eens niet getemd wordt.’

Zazie dans le métro. Regie : Louis Malle. Met : Catherine Demongeot, Philippe Noiret, Hubert Deschamps, Annie Fratellini. In : Filmmuseum, Amsterdam; Filmhuis Den Haag; Lantaren/Venster, Rotterdam.