EU noemt bezochte bedrijven

De energiebedrijven waar de Europese Commissie deze week onaangekondigde inspecties heeft laten uitvoeren, zijn onder meer Eon en RWE uit Duitsland, Gaz de France uit Frankrijk, het Italiaanse ENI, en het Oostenrijkse OMV. Zij hebben mogelijk Europese mededingingsregels overtreden, zo maakte een woordvoerder van Europees Commissaris Kroes (Mededinging) gisteren bekend.

Zij noemde toen geen namen van ondernemingen. Later op de dag hebben de betrokken bedrijven zelf bevestigd dat zij inspecteurs op bezoek hebben gehad.

De inspecties vloeien voort uit een grootschalig onderzoek van Kroes naar de Europese gas- en energiesector. De invallen, die gisteren plaatsvonden, waren vooral gericht op gasbedrijven.

Volgens Kroes gaat de liberalisering van de Europese energiemarkt niet snel genoeg. Formeel is de energiemarkt voor zakelijke gebruikers al volledig geprivatiseerd. Vanaf volgend jaar zouden ook consumenten in Europa geheel vrij moeten zijn in de keuze van hun energieleverancier.

In de praktijk is de Europese energiemarkt nog lang niet geliberaliseerd, constateerde Kroes eerder dit jaar. Zij verdenkt bedrijven ervan hun markten af te schermen, waardoor energieprijzen onnodig hoog blijven. Een van de problemen in de gassector is het gebruik van langetermijncontracten, waardoor nieuwkomers op een markt vrijwel geen kans krijgen.

De woordvoerder van Kroes benadrukte gisteren dat de invallen het begin van een onderzoek zijn, en dat niet vaststaat dat de bedrijven veroordeeld zullen worden tot een boete.