Een webfeestje in Afrika

Zondag vindt in vijf Europese en Afrikaanse steden tegelijkertijd het festival B-connected plaats.

Jongeren op elke locatie kunnen via internet met elkaar chatten en dansen.

Affiche van een Boabab-conferentie. Illustratie faith47.com

De jonge organisatie Baobab-connections probeert Afrikaanse jongeren met elkaar in contact te brengen en ook met Nederlandse jongeren te verbinden. Meer dan drieduizend leden uit 120 landen bezoeken dagelijks het online platform Baobabconnections.org, waar journalistieke artikelen, videoreportages, audiofragmenten en discussies te vinden zijn.

Oprichter en coördinator Nederland, Yehudi van de Pol: „Op CNN zie je altijd dezelfde beelden van Afrika, vanuit een zeer westers oogpunt. Wij proberen het vanaf de andere kant te laten zien. Je kunt spreken over watermanagement, maar je kunt ook de man op zijn eilandje in de Nijl interviewen die moet verhuizen vanwege de aanleg van een dam.”

Een van de doelen van de organisatie is het stimuleren van duurzame ontwikkeling door het opleiden van en communiceren met jongeren uit Afrikaanse landen. Van de Pol wil mensen bewustmaken: ,,Zoals Steve Biko zei: ‘The most potent weapon of the oppressor is the mind of the oppressed’ (het krachtigste wapen van de onderdrukker zijn de gedachten van de onderdrukten).

Vanaf het begin van Boabab-connections zijn er coördinatoren in Ghana, Oeganda, Kenia, Rwanda, Burundi, Tanzania en Nederland en het hoofdkantoor huist in Zuid-Afrika. Dat is heel bewust gedaan, vertelt Van de Pol. ,,Afhankelijkheid is een van de grootste problemen van hulp aan Afrika. Wij wilden juist niet alle touwtjes in handen houden.”

Afgelopen december vond in Amsterdam en Kaapstad de Urban Youth Conference plaats, met debatten over onder meer duurzame ontwikkeling, verstedelijking en milieu. Via live videostreams gingen jongeren uit Nigeria, Kenia en Burundi met Nederlanders in debat. De geringe internettoegang in Afrika is soms nog een struikelblok. ,,Maar in steden zijn er wel internetcafés en heeft iedereen al een e-mailadres. ”

Ook stichting Music Mayday zoekt naar de gemeenschappelijke waarden en interesses van jongeren wereldwijd, en met name Afrika. Music Mayday organiseert muziekevenementen en uitwisselingen van artiesten. De universele taal, muziek, moet jongeren stimuleren om buiten hun eigen landsgrenzen te kijken.

,,Music Mayday ontstond in Ethiopië, waar oprichter Ruben Colin zag hoeveel talent daar rondliep dat geen kans had om zich te ontplooien”, vertelt Tom van de Beek van Music Mayday. Het eerste evenement, Dansen voor kansen, vond op 85 podia in Nederland plaats. Daarna begon het uitwisselingswerk: de Rotterdamse soulformatie Tasha’s World vloog naar Eritrea, rapper Ali B stond op de flyer van het B-connected festival in Dar-es-Salaam, er kwamen Afrikaanse artiesten naar Nederland. Music Mayday heeft nu lokale organisaties in Ethiopië, Eritrea, Tanzania, Zuid-Afrika, Nederland en Hongarije. In elk land geven ze workshops theater, dans, film of debating, jamsessies in de studio of rapclinics, al naar gelang er vraag naar is. De muziekfeesten in Ethiopië en Tanzania trekken standaard minimaal 10.000 mensen, aldus Tom van de Beek.

Aanstaande zondag is de volgende B-connected bijeenkomst, tegelijkertijd in Amsterdam, Boedapest, Dar-Es-Salaam, Kaapstad en Addis Abeba. In club Panama in Amsterdam zijn optredens van de Zuid-Afrikaanse diva Blaq Pearl en Nederlandse artiesten zoals dj Laidback Luke en hiphopster Bizzey. Na de optredens zijn er telkens live videoverbindingen tussen de steden. ,,De presentator van Kaapstad kan iemand uit het publiek interviewen in Boedapest, en de vrouwelijke rapper Bad Brya die in Dar-es-Salaam speelt, komt ineens het Zuid-Afrikaanse scherm op.” Ook is er op alle locaties een chatlounge ingericht waar livemuziek van andere evenementen te horen is. In virtuele ruimtes kunnen jongeren van alle locaties met elkaar kletsen.

Boabconnections en Music Mayday werken regelmatig samen: in juni vertegenwoordigen ze samen met de Nederlandse Jeugdraad de jongeren op het World Urban Forum in Vancouver, Canada. Uitbreiding naar andere landen staat ook op het programma. „Maar niet zonder een gedegen voorbereiding en alleen met lokale mensen”, aldus beide organisaties.

www.baobabconnections.orgwww.b-connected.towww.musicmayday.orgwww.musicmayday.org/soulstagewww.unhabitat.org/wuf

    • Elda Dorren