Drugskoerier mijdt controles Schiphol

Drugskoeriers omzeilen de honderdprocentscontroles op de Antillen en Schiphol door via Jamaica en Engeland naar Nederland te vliegen. Op die vluchten zijn geen controles.

Dat zei S. Aljadidi van het recherchesamenwerkingsteam (RST) van de Antillen gisteren op een congres in Amsterdam. Cu-raçao en Sint Maarten spelen een belangrijke rol bij drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika naar de VS en Europa. Zuid-Amerikaanse drugsbendes maken volgens hem gebruik van olietankers die pendelen tussen raffinaderijen in Venezuela en Curaçao. Justitie bevestigt dat de scherpe controles op Schiphol verschuiving van smokkelroutes tot gevolg heeft. Dat geldt volgens een woordvoerder niet alleen voor de route via Jamaica, maar ook voor routes via Parijs, Duitsland, Spanje of Portugal. „Zolang er vraag is, is er aanbod.”

Justitie op de Nederlandse Antillen onderzoekt de betrokkenheid van drugscriminelen in Willemstad bij financiering van terrorisme in Libanon en Syrië. Het RST maakte eerder melding van betrokkenheid van drugscriminaliteit op Curaçao en Aruba bij financiering van terrorisme, maar dat betrof vooral terrorisme in Zuid-Amerika. In 2004 trof het team in vier onderzoeken die verwevenheid tussen georganiseerde criminaliteit en terrorisme aan op Curaçao, Sint Maarten en Aruba.

Recent rechercheonderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat Antilliaanse drugscriminelen met Arabische achtergrond geld doorsluizen naar Libanon en Syrië. Onderzocht wordt of die gelden doorgesluisd worden naar fondsen om Arabisch terrorisme te financieren, aldus Aljadidi desgevraagd.

    • Jos Verlaan