De wereld heeft een vleugje Mercurius

Rotterdam. De aarde heeft rond de tijd van haar ontstaan ook materiaal meegekregen van Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat. Dat blijkt uit onderzoek van Jonathan Horner en zijn collega`s, van de universiteit van Bern, dat bekend werd gemaakt tijdens de National Astronomy Meeting die onlangs in Leicester werd gehouden. Algemeen wordt aangenomen dat Mercurius, die driemaal zo klein is als de aarde, tijdens zijn vormingsproces werd getroffen door een grote materieklont (planetesimaal) die toevallig zijn pad kruiste. Een groot deel van zijn buitenste, lichtere bestanddelen zou toen in de ruimte zijn geslingerd, waarna zich uit de meer centrale, zwaardere delen de planeet heeft gevormd. Dit verklaart waarom de ijzerkern van Mercurius veel groter is dan de mantel. De grote vraag bleef echter of dit mantelmateriaal, dat voornamelijk in de baan van Mercurius bleef rondcirkelen, op den duur toch niet weer naar de planeet zou terugvallen. De nieuwe computerberekeningen van Horner en zijn collega`s laten nu zien dat, doordat Mercurius zo dicht bij de zon staat, het weggeworpen materiaal door de zonnewind snel uit de baan van Mercurius weggeduwd.

    • George Beekman