Dan tóch geen record

Sprinter Justin Gatlin liep dit weekend een nieuw wereldrecord op de 100 meter.

Tot de atletiekfederatie gisteren besliste dat er een meetfoutje was gemaakt.

Uitzinnig van vreugde was hij, afgelopen vrijdagavond in Doha, en trots als een pauw poseerde hij naast de klok die zijn tijd aangaf: 9.76 seconden, een nieuw wereldrecord over honderd meter. De Amerikaan Justin Gatlin had het aangekondigd en helemaal waargemaakt. Hij was de snelste man op aarde.

Tot de internationale atletiekfederatie IAAF gisteren met een opmerkelijke mededeling kwam: Gatlin had op de World Super Tour Athletics Championships geen nieuw wereldrecord gelopen, hij had alleen de besttijd van de vorige wereldrecordhouder, de Jamaicaan Asafa Powell, geëvenaard.

Een foutje in de meetapparatuur blijkt verantwoordelijk voor de pijnlijke vergissing. Volgens het persbericht van de IAAF won Gatlin de race in een tijd van 9.766 seconden, een tijd die afgerond had moeten worden tot 9.77, en niet tot 9.76 seconden. Waarom het vijf dagen moest duren voordat de foute afronding werd bekendgemaakt, werd niet duidelijk.

De 24-jarige Gatlin, olympisch kampioen van Athene 2004 én wereldkampioen, had voor het begin van het buitenseizoen aangekondigd dat hij dit jaar het record van Powell zou aanvallen. Eerder deze maand liep hij in het Japanse Osaka al een tijd van 9.95 seconden op de honderd meter. Ook Powell liet al eens 9.95 noteren in de loop van dit seizoen.

De snelste mannen van de wereld ontmoeten elkaar dit jaar voor het eerst op de baan op 11 juni, tijdens de Grand Prix-wedstrijd in het Engelse Gateshead. Dat wordt hun eerste grote krachtmeting sinds de Spelen van 2004 in Athene. Powell was toen de favoriet, maar hij werd pas vijfde. Gatlin won goud in 9.85 seconden. Vorig jaar ging het seizoen van Powell grotendeels verloren door een blessure, waardoor hij het WK miste.

Gatlin wordt getraind door Trevor Graham, de omstreden ex-coach van Marion Jones en Tim Montgomery. Die laatste liep in 2002 een wereldrecord met 9.78, maar dat werd geschrapt nadat hij twee jaar schorsing kreeg in de Balco-dopingaffaire. In totaal werden zes atleten van Graham al betrapt op het gebruik van doping. De trainer zelf bekende dat hij een staal van de designerdoping THG had doorgestuurd naar het Amerikaanse antidopingagentshap, een van de bewijsstukken in de Balco-dopingzaak. Gatlin zelf werd als junior al eens twee jaar geschorst wegens het gebruik van het verboden middel amfetamine.