Chipprimeur China blijkt kopie te zijn

Rotterdam. De Hanxin, één van de eerste volledig in China ontwikkelde computerchips, blijkt een ordinaire kopie. Chen Jin, de onderzoeker die in 2003 nog alom geroemd werd vanwege deze ”mijlpaal voor het land” is ontslagen als hoogleraar en decaan. Zijn werkgever, de prestigieuze Jiaotong Universiteit in Shanghai, maakte dat bekend. In februari 2003 werd groots uitgepakt bij de presentatie van de Hanxin, een snelle digitale chip voor toepassing in mobiele telefoons. Chen Jin mocht met steun van de Chinese overheid een eigen onderzoeksinstituut opzetten. Chen kwam tevens aan het hoofd te staan van het bedrijf Hanxin SciTech dat de chips moest gaan produceren. Binnen een jaar kondigde hij de ontwikkeling van twee nog snellere chips aan. Eind vorig jaar verschenen de eerste geruchten over fraude op het internet: werknemers hadden het logo van Motorola-chips moeten weghalen om het te kunnen vervangen door dat van Hanxin. Ook zou Chen Jin persoonlijk flink geprofiteerd hebben van overheidsgelden. Nadat in brieven aan de universiteit de praktijken aan de kaak waren gesteld, begon de overheid met een onderzoek. Afgelopen vrijdag maakte het Chinese persbureau Xinhua de uitkomsten bekend: Chen had zich inderdaad schuldig gemaakt aan fraude en was met onmiddellijke ingang van al zijn posities ontheven.

    • Rob van den Berg
    • George Beekman