‘Anti-neger’ rechts kreeg een duwtje in de rug

Leon de Winter Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 020605
Leon de Winter Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 020605 Boyer, Maurice

‘Bruut, bruter, brutus’ kopt De Groene Amsterdammer in een commentaar over de Ausbürgerung van Ayaan Hirsi Ali. De opiniebladen hadden deze week last van hun deadline – kort na de persconferentie van Hirsi Ali – en voegen weinig nieuwe gedachten toe aan de kranten en televisie. Met uitzondering van het lange commentaar van hoofdredacteur Hubert Smeets in de Groene (3,50 euro) en de woedende column van schrijver Leon de Winter in Elsevier (3,95 euro). Smeets komt tot de „verontrustende” conclusie dat minister Verdonk „antineger-rechts een onheilspellend duwtje in de rug heeft gegeven. Hirsi Ali is heus niet de enige die zich aan ‘identiteitsfraude’ heeft schuldig gemaakt. Met de dreigende sanctie tegen Hirsi Ali kunnen de remmen nu los: niks geen discretionaire bevoegdheden van een minister meer, administreren die handel. Het budget voor kliklijnen kan omhoog.”

‘Schande’, is de kop bij De Winter. Hij refereert aan de vergelijking van Hirsi Ali met de filosoof Spinoza, gemaakt door de Britse historicus Jonathan Israel. „Beiden behoren tot een minderheid – ze zijn als vluchteling naar Nederland gekomen, verstoten door hun eigen gemeenschap, met de dood bedreigd vanwege hun godslasterlijke opvattingen.” Spinoza kon gewoon in Amsterdam blijven wonen, en stierf in Rijnsburg.

Wat lukt met de anti-tabak-rechtszaken in de Verenigde Staten – het veranderen van de publieke opinie – kan ook met klimaatverandering, schrijft Jurriaan Kamp in Ode (7,75 euro) een blad dat iedere maand weer ideeën heeft om de wereld te verbeteren. In Amerika is nu het besef doorgedrongen dat het verminderen van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen niet vanzelf gaat. Het bedrijfsleven is traag, de regering-Bush nog trager. Maar advocaten, ook van grote kantoren, slijpen hun pen. Het zoeken is naar de juiste benadeelde. De befaamde class-action-suits zijn in dit geval niet bruikbaar omdat alle aanklagers evenveel schade moeten hebben. De ideale kandidaat lijken de verzekeraars, die bijvoorbeeld door de gevolgen van de orkaan Katrina 40 miljard dollar aan claims moesten uitkeren.

De vrouwenbladen zijn voorgeprogrammeerd op de lente. Elle (4,50, inclusief een wk-sjaal in donkerblauw met een beetje oranje) heeft een lijst met 109 adressen waar leuke mannen te vinden zijn. Ook handig voor mannen die gevonden willen worden. In Amsterdam zitten de leukerds op het terras bij Singel 404 en Dante (Spuistraat), bij Morlang en Walem (Keizersgracht). Ze kopen kookboeken bij Duikelman (Gerard Doustraat) en hun fruit bij Organic Food for You (Cornelis Schuytstraat).

Remmelt Otten

    • Remmelt Otten