7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Eetkamer De Heksenketel

Als lijkt het een contradictie, deze Heksenketel is knus ingericht. Overeenkomstig het sprookje kun je na een gerecht genaamd Boswandeling eindigen met Roodkapje als dessert. Wie slechts een voorgerecht neemt, kan worden weggejaagd - met bezem en al. Waarschuwing: de duivels scherpe spareribs zijn zo heet, dat je gegarandeerd je mond brandt! Deze populaire eetkamer ligt aan hét uitgaansplein van de gemeente Ede.

goed | Lekker en betaalbaar eten. Het decor is knus maar wellicht wat te krap, waardoor je bij een volle bezetting bij je buren op schoot zit. Aanrader. (25-12-2005 C.Z. te Stokkum)

goed | Gezellig restaurant dat qua inrichting haar naam eer aan doet! (10-08-2005 M.L. te Beekbergen)

uitstekend | Een heel gezellig restaurant met een zeer klantvriendelijke bediening. Eten is er goed en de lokatie is goed. Spare-ribs zijn er voortreffelijk (mild, heet of zeer heet). Zal er zeker nog een keer naar toe gaan. (28-06-2004 M.M.)

Ede, Nieuwe Stationsstraat 17, telefoon (0318) 615 921, keuken open 17.00-21.30, vr-za tot 22.00, ma-di gesloten. Gem. prijs 3-gangen à la carte: 22.50

Categorie: Kindvriendelijk

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens

2 DANSTHEATER

Bacchus Strikes Again

Bacchus Strikes Again door multidisciplinair theatergezelschap De Kazerne is een voorstelling die je liggend op kussend en genietend van een diner bekijkt. Drie danseressen en een deejay beleven ieder op geheel eigen wijze de extase. De een probeert het via wijn, de deejay via zijn pulserende beats en een ander zoekt het puur in beweging. Allen bereiken het. Sommigen genieten, sommigen niet.

Amsterdam: Nachttheater Sugar Factory, Lijnbaansgracht 238. Aanvang: 19.30. T/m 20 mei. Prijs: 45 euro(incl. diner, show, fles wijn p.p. en toegang tot clubavond na de show). Inl/kaarten: info@dekazerne.nl & 020-6751662; www.sugarfactory.nl

3 AMERIKA

Lezing Charles Groenhuijsen

In zijn lezing Thank God for America gaat voormalig Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen in op de kloof tussen de Verenigde Staten en Nederland. Amerikanen zijn trots op hun land en hun nationale waarden, terwijl Nederlanders niet wakker liggen van de gedachte dat het koningshuis of het leger in pakweg 2100 zijn afgeschaft. Waarom kunnen we de Amerikanen niet begrijpen? En waarom begrijpen zij ons niet?

Groningen: Academiegebouw, Broerstraat 5. Aanvang: 20.00. Inl/res: 050-3635461 & www.rug.nl/studium

4 BIOPIC

The Libertine

Nette biopic over de Engelsman John Wilmot, graaf van Rochester (1647-1680), schrijver van satires en scabreuze verzen, fraai vormgegeven door Ben van Os, die zelfs de modder pittoresk maakt. Met Johnny Depp als de graaf, John Malkovich als King Charles II, aan wiens hof de graaf zich zowel onmisbaar als onmogelijk maakte, en Samantha Morton als actrice die dankzij Wilmot de grootste van haar tijd wordt.

Regie: Laurence Dunmore. Met: Johnny Depp, Samantha Morton, John Malkovich, Tom Hollander.

5 LEVEN & DOOD

Thema-avond Da Vinci Code

Neerlandica Laurike de Koning geeft vanavond een lezing over de wereld achter de bestseller De Da Vinci Code van Dan Brown. Aansluitend kunnen bezoekers met De Koning van gedachten wisselen. De thema-avond, georganiseerd door uitvaartorganisatie Yarden, wil mensen die na Browns thriller aan het denken zijn gezet over leven en dood, helpen het verhaal in een perspectief te plaatsen.

Dordrecht: Kunstgalerie De Compagnie, Kuipershaven 21. Aanvang: 19.30. Toegang gratis. Inl/opgave: 0181-324724 & www.yarden.nl

6 THEATER

Zwanenzang

Marjan Luif en Ellen Pieters spelen moeder en dochter in de voorstelling Zwanenzang. Schrijfster Luif liet zich inspireren door de documentaire Grey Gardens uit 1976, over een oude, grimmige moeder en haar opstandige dochter. Hun huis is sterk verwaarloosd, en de vrouwen zijn dat ook. Je ruikt de katten en beschimmelde blikjes. Dit barre realisme vormt de volmaakte achtergrond voor een flink partijtje jennen tussen moeder en dochter. Regie: Lidwien Roothaan.

Nijmegen: LUX, Mariënburg 38-39. Aanvang: 21.00. Entree: 12,50 euro inclusief consumptie. Inl/res: 0900-5894636 & www.lux-nijmegen.nl

7 DEBAT@NAI

De Vinex-wijk

Tijdens het debat Vinexity: Tien jaar Vinex, maar wat heeft het nu opgeleverd?` zullen Han Lörzing (planoloog Ruimtelijk Planbureau, Ivan Nio (sociaal geograaf te Amsterdam) en Paul Vermeulen (architect en architectuurcriticus uit Gent) een herwaardering brengen van de opzet, de bewoner en de architectuur van de Vinex-wijk. Onder leiding van Sandra Rottenberg.

Rotterdam: Auditorium van het Nederlands Architectuurinstituut. Aanvang: 18.30. Inl/opgave: 010-2132011 & www.nai.nl/inschrijven