7 redenen om thuis te blijven

1 Verzamelen

Panini voetbalplaatjes

Zij bepaalt een nieuwe standaard

Het mag weer. Voetbalplaatjes verzamelen. Zakje kopen, hopen op die ene zeldzame, inplakken in het oude vertrouwde Panini-boek en de dubbele ruilen. Niet alleen kinderen, maar ook hordes volwassenen lopen de winkels plat voor voetbalplaatjes. Al sinds het WK van 1970 geven de Italiaanse gebroeders Panini-plakboeken uit waarin alle deelnemende landen staan vermeld. Een boek vol gapende gaten die je moet vullen met plaatjes van de selectie, de teamfoto, het wapen van het team en de stadions. Vaders (en moeders?) die al in 1978 hun boek volplakten, kunnen de nostalgie niet weerstaan en slaan zelf aan het sparen. De Panini`s in het Noord-Italiaanse Modena hebben in de tussentijd niet stilgezeten. Lieten de vier broers vroeger de plaatjes nog bij vrienden drukken, in 2004 telde het bedrijf 582 medewerkers in 110 landen. Op sites als marktplaats.nl draait de ruilhandel voor Duitsland 2006 volop. Bij Paninigroup kun je nu zelfs via internet en sms de ontbrekende stickers bestellen. Handig, maar niet zoals het hoort. Ruilen doe je op het schoolplein. Of, vooruit, tijdens de lunchpauze op de zaak. (LvdV)

Vijf stuks 0,50 euro, boek 1 euro

2 Songfestival

Halve finale Songfestival

Er zijn nog 23 kandidaat-landen die zich voor de finale van het Songfestival in Athene aanstaande zaterdag willen plaatsen. Maar slechts tien landen kunnen zich nog voegen bij de veertien die al geplaatst zijn. De drie meiden van Treble, die liedjes maken in hun zelf verzonnen taal, komen uit voor Nederland. Zij zingen als zeventiende vanavond hun lied Amambanda. Daarvoor, om 20.25 uur, is er een documentaire te zien over Treble.

Ned.2, 21.00-23.20u.

3 AMERIKA

Lezing Charles Groenhuijsen

In zijn lezing Thank God for America gaat voormalig Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen in op de kloof tussen de Verenigde Staten en Nederland. Amerikanen zijn trots op hun land en hun nationale waarden, terwijl Nederlanders niet wakker liggen van de gedachte dat het koningshuis of het leger in pakweg 2100 zijn afgeschaft. Waarom kunnen we de Amerikanen niet begrijpen? En waarom begrijpen zij ons niet?

Groningen: Academiegebouw, Broerstraat 5. Aanvang: 20.00. Inl/res: 050-3635461 & www.rug.nl/studium

4 Dieren

Rare streken

Pelikanen behoren tot de grootste vogels op aarde en zijn te vinden van het uiterste westen van Afrika tot in Kenia. Bij het opstijgen transformeren de wat logge, waggelende wezens tot gestroomlijnde vliegmachines. Als pelikanen nieuwe broedplaatsen zoeken, leggen ze moeiteloos duizenden kilometers af. In deze aflevering Pelikanen: reuzen van het Afrikaanse luchtruim, zie je dat Pelikanen zeer behendige vissers en jagers zijn.

Canvas, 21.25-22.20u.

5 Game

Dreamfall: the Longest Journey

Het adventure genre is flink gedevalueerd. De hedendaagse gamer heeft blijkbaar geen zin meer in verhalende spelervaringen: de uitdieping van karakters en nadruk op conversatie is teveel gevraagd. Kogelminnende consumenten zouden toch eens moeten overwegen een stapje terug te doen en zich laten onderdompelen in de betoverende wereld van Dreamfall. Dit avonturenspel functioneert als een interactieve film waarbij de simpele actieonderdelen op een lager plan staan. Alles draait om het fantastische verhaal dat je meemaakt door de ogen van drie personages. Het grootste deel ervaar je als Zoë Castillo, een meisje dat bij haar vader woont en niet weet wat ze met haar leven aanmoet. Bij toeval belandt ze samen met haar robotaap in een meeslepend avontuur. Qua vertelkunst en personageontwikkeling zet Dreamfall een nieuwe standaard neer. (JM)

Easy Computing, voor op de PC, Xbox, resp. 45 of 60 euro

6 smelten

Chocoladefontein

Dit ding is de droom van iedereen die ooit Sjakie en de Chocoladefabriek heeft gelezen. Een fontein van chocolade, als dat niet hemels is. Chocoladefonduen bestond al langer, maar dit geeft zo`n ongezond feestmaal net dat beetje extra cachet. Je stopt de chocola onder in de fontein, waar hij zachtjes wordt gesmolten en omhoog gepompt wordt. Dan beginnen de bruine golven naar beneden te stromen en hoef je er alleen nog maar wat lekkere dingen in te steken. Bijvoorbeeld stukjes fruit, als aardbeien, meloen, banaan en peer, of koekjes. Het ding (40 cm hoog en met een doorsnee van 21 cm) wordt geleverd met een kilozak Belgische chocolade. Als die op is, kun je ook gewoon met de repen uit de supermarkt aan de slag, maar er gaat per keer best veel doorheen, dus kun je ook navulzakken kopen. Niet te vaak gebruiken, dan gaat de lol er vanaf en komen de kilo`s er te snel aan. (JL)

Via www.bestthings.nl, 69,50 euro

7 Film

Thunderheart

In 1992 maakte Michael Apted twee films over de zaak Leonard Peltier, de Native American die volgens velen onschuldig vastzit voor de moord op twee FBI-agenten die in 1975 werden neergeschoten op het Pine Ridge Indian-reservaat. Peltier was de leider van de American Indian Movement die protesteerde tegen de barre leefomstandigheden in het reservaat waar in 1890 de slag bij Wounded Knee plaatsvond. Apted maakte de documentaire Incident at Oglala over Peltier en de speelfilm Thunderheart met Val Kilmer als FBI-agent met Sioux-indianenbloed in zijn lijf. Eerst ontkent hij zijn afkomst, maar als hij steeds meer betrokken raakt bij het lot van de indianen ontwaakt zijn ondergedrukte identiteit. Apted mocht filmen op het reservaat in Zuid-Dakota en maakte van Thunderheart een integere film die opkomt voor de rechten van Native Americans. (AW)

RTL 7, 20.30-22.40u.[br/] Michael Apted ( VS, 1992)

    • André Waardenburg
    • Leendert van der Valk
    • Jan Meijroos
    • Met van Janna Laeven