www.nrc.nl

Economie voor jou. Economie-kenners Rolf Schöndorff en Jan Pleus zijn verhuisd op de site van NRC Handelsblad. Hun rubriek Economie voor jou wordt nu gepubliceerd in de vorm van een

weblog, waardoor lezers ook rechtstreeks vragen kunnen stellen en reageren op hun stukken. Het webadres is hetzelfde gebleven : www.nrc.nl/evj.

De meest recente aflevering van Economie voor jou gaat over creatief consolideren van Ahold-medewerkers. „De kern van de zaak tegen de Ahold managers gaat over het consolideren van deelnemingen. Daarbij wordt op de resultatenrekening de omzet meegeteld. En op de groepsbalans worden de activa en passiva van dochterbedrijven geteld bij die van het moederbedrijf van het concern. Hoe dit gebeurt wordt bepaald door de mate waarin Moeder de baas is op de aandeelhoudersvergadering.”

Onderzeeboten. In de rubriek Schaken schrijft Hans Ree over het Nederlands Kampioenschap Schaken dat vorige week in Enschede gehouden werd. Net als bij de voetballers wordt de clubcompetitie in het schaken afgesloten met play-offs, wat tot gevolg heeft dat de sterkste clubs de gewone competitie minder serieus hoeven te nemen. „U-Boat Worx is niet de naam van een muziekgroepje of van een fabriek van oorlogstuig, maar van een civiel bedrijf in Breda dat kleine onderzeebootjes maakt, niet om er atoombommen in te vervoeren, maar om er bijvoorbeeld tropische vissen mee te bekijken. Het is ook de sponsor van de Bredase schaakclub die ooit simpel De Variant heette, maar de afgelopen jaren vele verschillende namen heeft gehad en nu de naam van de duikbotenfabriek heeft aangenomen. Afgelopen zondag werden ze voor de elfde achtereenvolgende keer kampioen.” www.nrc.nl/schaken