‘ Wij kregen gelijk’

Jan Jacob van Dijk Foto Tweede Camera DENHAAG:FEB2002 CDA_kamerlid van Dijk FOTO TWEEDE CAMERA Tweede Camera

Het uitstel van de rapportage van de Europese Commissie over de mate waarin Roemenië en Bulgarije voldoen aan de criteria voor toetreding tot de Europese Unie, maakt duidelijk dat deze landen nog lang niet gereed zijn voor een dergelijke toetreding. Dat zegt CDA-Kamerlid Van Dijk. „Wij zijn om ons standpunt dat Roemenië voorlopig niet kan toetreden eerder dit jaar door sommigen weggehoond. Maar ik stel vast dat de Commissie haar oordeel over Roemenië niet voor niets heeft uitgesteld. Het beeld dat wij hadden, toen we eerder dit jaar als CDA Roemenië bezochten, wordt nu bevestigd.”

Waaruit bestaat die bevestiging?

„Met name wat de Commissie nu zegt over de noodzaak van meer bestrijding van corruptie, bevestigt ons in ons oordeel. Ons ‘nee’ tegen het toetredingsverdrag moge het niet gehaald hebben, maar ik zou zeggen dat de Europese Commissie een meer dan duidelijk signaal heeft afgegeven, dat er een groot probleem is.”

Tijdens hun vergadering maandag in Brussel hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen de zogeheten reflectieperiode, waarbinnen niet verder wordt doorgesproken over hoe het met de in Nederland en Frankrijk verworpen Europese Grondwet moet, met een jaar uit te breiden. Wat vindt u daarvan?

„Het lijkt me verstandig dat we als Europa nog een jaartje nadenken hoe we met 27 lidstaten verder kunnen gaan. In de tussentijd kan het CDA zich heel wél vinden in de gedachten die de Europese Commissie heeft ontvouwd over een mogelijk toepassen van meerderheidsbesluitvorming inzake terreurbestrijding en bestrijding van zware criminaliteit. Ik heb me verwonderd over het standpunt van de VVD en de PvdA, dat hiermee op ongeoorloofde wijze alsnog delen van de Grondwet worden binnengesmokkeld. Volgens mij heeft de burger veel baat bij meer veiligheid.”

    • Raymond van den Boogaard