‘Wij jagen niemand weg’

De aanleiding voor Hirsi Ali’s vertrek uit de Kamer is haar gedwongen verhuizing.

Haar buren vinden dat de staat verantwoordelijk is.

Ze zouden zich „een beetje” moeten schamen voor hun „verschrikkelijke gedrag”, zei Frans Weisglas, voorzitter van de Tweede Kamer, gistermiddag. Hij bedoelde de buren van Ayaan Hirsi Ali. Wat deden ze?

Acht bewoners van de zestien verdiepingen (en appartementen) tellende woontoren aan een plein in het centrum van Den Haag wonnen eind april een rechtszaak tegen de Nederlandse staat om het gebruik door Hirsi Ali van een appartement in hun flat te beëindigen. De bewoners voelden zich door hun nieuwe buurvrouw en de veiligheidsmaatregelen onveilig, en vreesden voor een waardedaling van hun woning (waarde zo’n 1 miljoen euro).

De bewoners kregen gelijk van het gerechtshof in Den Haag. Die beslissing was voor Hirsi Ali „de directe aanleiding voor het beëindigen van mijn Kamerlidmaatschap”, zei ze tijdens haar persconferentie.

Weisglas weet niet waar hij het over heeft, zegt Gerrit Verhagen. Hij is één van de mensen die de staat voor de rechter daagden. De verantwoordelijkheid voor het gedwongen vertrek van Hirsi Ali uit de woontoren ligt niet bij haar buren, zegt Verhagen, maar bij de overheid. Een opvatting die ook het hof onderschreef.

Welke fout had de staat gemaakt? Het gevoel van onveiligheid van bewoners, die bang waren dat een aanslag op Hirsi Ali ook hen zou treffen, vond het hof „reëel en begrijpelijk”. De staat schond zo het recht van bewoners op respect voor hun privéleven. De overheid mag dat onder bepaalde voorwaarden, maar moet dat dan in de wet vastleggen. En dat was niet gedaan, vonniste het hof.

Volgens Verhagen hebben de bewoners tot drie keer geprobeerd tot een oplossing te komen. In april 2005 vroegen zij aan de Nationaal coördinator terrorismebestrijding een advies over de geschiktheid van de toren als beveiligde woning. Dat werd afgewezen. In mei schreven ze een onbeantwoorde brief met hetzelfde verzoek aan ministers Zalm, Donner en Remkes. In juli wilden ze vergeefs een door henzelf aangevraagd onderzoek van Ernst & Young met de landsadvocaat bespreken. Die vonden appartement en omgeving ongeschikt voor „een extra beveiligde woning”.

Verhagen begrijpt de ophef. „Maar wij jagen niemand weg. Als deskundigen vaststellen dat het niet goed zit, dan mag je als burger voor je rechten opkomen.”

Het vonnis over Hirsi Ali’s huis staat op www.rechtspraak.nl

    • Derk Stokmans