VS blokkeren fonds om financiële nood Palestijnen te lenigen

Jeruzalem. De VS en Israël blokkeren de vorming van een fonds om de financiële nood van de Palestijnen te verlichten als met deze gelden de salarissen van 165.000 ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit worden betaald. De regering van de Palestijnse Nationale Autoriteit wordt gevormd door de moslimfundamentalistische Hamas. De VS en Israël willen alleen meewerken aan een ”mechanisme voor bestrijding van humanitaire nood” als hiermee Hamas niet gesteund wordt. Na de vorming van de Hamasregering hebben de VS en de Europese Unie de financiële steun aan de Palestijnen opgeschort. Vorige week besloten ministers van Buitenlandse Zaken van Amerika, Europa, de Verenigde Naties en Rusland (het Kwartet) dat acute humanitaire problemen opgelost moeten worden met een nieuw fonds dat buiten Hamas om de Palestijnen zou moeten helpen. Maar de uitwerking hiervan blijkt op aanzienlijke problemen te stuiten.