Villepin overleeft motie

De Franse premier Dominique de Villepin overleefde gisteren voor de derde keer in een jaar een motie van wantrouwen in het parlement. Zijn positie is verder verzwakt door beschuldigingen over politieke intriges in de zogeheten affaire-Clearstream.

Voor het eerst stemden elf afgevaardigden van de centrumpartij UDF mee met de oppositie. Haar leider François Bayrou beschuldigde Villepin ervan leiding te geven aan een regering „die opgebouwd is rond een haatzuchtige rivaliteit” met minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy. Volgens oppositie-leider François Hollande (PS) is de staat opgeslorpt door „clans” die „persoonlijke rivaliteiten” uitvechten.

Villepin hoefde niet voor zijn positie te vrezen omdat zijn eigen partij UMP over een absolute meerderheid beschikt. Maar meer dan 150 van de 364 UMP-afgevaardigen bleven uit protest weg toen Villepin zich verweerde. Zij houden Villepin verantwoordelijk voor de aanhoudende onrust over de affaire-Clearstream. UMP-afgevaardigden vrezen dat de affaire-Clearstream hun herverkiezing in 2007 in gevaar brengt. Sarkozy ontweek gisteren in een tv-interview verwijten aan Villepin. „Ik verdenk niemand”, zei Sarkozy. Hij zei deel uit te willen maken van de regering totdat „de rechter de waarheid heeft vastgesteld”.