Veel kijkers tot diep in de nacht

Voetbal blijft deze maand dé kijkcijferhit met meer dan twee miljoen kijkers. Maar het debat van de Tweede Kamer met minister Verdonk over de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali trok ook veel kijkers. Gemiddeld 1,2 miljoen mensen keken ernaar. De NOS sprak vandaag van een massale belangstelling: ruim eenderde van de bevolking keek vijf minuten of langer naar de discussie in de Tweede Kamer. Het debat had rond 23.00 uur de meeste kijkers: 1,7 miljoen.

Nieuwsuitzendingen op publieke én commerciële zenders scoorden goed. 1,8 miljoen kijkers bekeken het NOS Journaal van tien uur, terwijl Hart van Nederland (SBS) en RTL Nieuws 1,3 en 1,2 miljoen kijkers trokken. De persconferentie waarop Hirsi Ali bekendmaakte dat ze uit de Tweede Kamer stapt, trok ’s middags ruim een half miljoen kijkers. Rond 01.40 uur, keken er nog zo'n 400.000 mensen naar het debat.

Buitenlandse kranten grepen de kwestie voor de tweede achtereenvolgende dag aan om vast te stellen dat Nederland in een identiteitscrisis verkeert. Daarbij werd vooral gefocust op de persoon van Hirsi Ali, veel meer dan op de positie van Verdonk en de binnenlandse politieke ontwikkelingen.

Quentin Peel in The Financial Times trok een parallel met het massale ‘nee’ van Nederland, een jaar geleden, tegen de Europese Grondwet. Waarom lopen Nederlandse politici te hoop tegen lidmaatschap van Turkije dat pas over tien jaar aan de orde is terwijl politiek leiderschap en tolerantie in Nederland zelf ver te zoeken is?

The Wall Street Journal maakte twee pagina’s vrij voor een portret van Hirsi Ali. Zij moet haar huis uit, schrijft de krant, omdat de rechter de mensenrechten van haar bange buren laat prevaleren. Hirsi Ali legt in het artikel een verband tussen haar verhuizing en de Tweede-Wereldoorlog.

De Belgische krant De Morgen plaatste een opinieartikel met de kop ‘Hirsi Ali op de brandstapel’. De auteur is Dick Verhofstadt, „kernlid van de onafhankelijke denktank Liberales”. Mohammed B., heeft volgens hem deels gelijk gekregen met zijn boodschap op het lichaam van Theo van Gogh ‘Ik weet zeker dat jij, O Hirsi Ali, ten onder gaat.’ „Daar staan politici van GroenLinks en PvdA tot VVD en LPF bij te juichen. Allemaal steken ze zich nu weg achter de zielige regeltjes. [..]Het afnemen van Hirsi Ali’s Nederlanderschap toont Nederland op zijn smalst. Een klein landje, zowel geografisch als mentaal. Niet in staat op de grenzen van zijn eigen mediocriteit te overstijgen. [..] Nu verstoten ze de vrouw die zo nadrukkelijk strijd voert tegen allerhande misstanden [..] Daarmee liquideren ze een van de belangrijkste voorvechters van vrouwenrechten in de wereld.”