Vechten om talent

Met een simulatiespel toets je stressbestendigheid en doorzettingsvermogen.

ABN Amro laat kandidaten van het spel The Meeting maar drie uur per nacht slapen.

ABN Amro zoekt jonge talenten via een simulatiespel. „Met een gewone kennismakingsdag trek je geen mensen meer.” Foto Bram Budel Studenten in krijtstreeppak. De finale van 'The Meeting' van ABN AMRO, de deelnemers aan het spel spelen een zaal vol aandeelhouders de finalisten moeten voor die zaal een tekort uitleggen. The Meeting is een recruitment-game waar de studenten drie dagen intern aan mee doen. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Het is snikheet op de hoogste verdieping van de ovalen toren in Amsterdam, maar de jonge mannen en vrouwen houden hun nette, donkerkleurige jasjes aan. Sommigen hebben wallen onder hun ogen. Vier bestuurders van ABN Amro moeten uitleggen waar het gat in de begroting van de Volvo Ocean Race, de zeilwedstrijd waarin de bank twee schepen sponsort, vandaan komt. Er is een tekort van zes miljoen, en daar zijn de aandeelhouders niet blij mee. „Wat heeft u voor concrete plannen om dit geld terug te verdienen?” vraagt één van hen geïrriteerd. Judy Senior antwoordt met rustige glimlach. „We zullen een holding opzetten om de zeilboten commercieel te gaan exploiteren.”

Het tekort bestaat niet echt en de vier werken niet echt bij de bank. Nog niet, tenminste. Het zijn de finalisten van een spel dat drie dagen en nachten heeft geduurd. Met The Meeting, probeert ABN Amro jonge talenten op te sporen. Veertig kandidaten moeten allerlei casussen en rollenspellen doorlopen, terwijl ze via camera’s bekeken worden. ’s Nachts slapen ze maar drie uur omdat de financiën van de race geregeld moeten worden. Overdag maken ze een plan om te zorgen dat vertrouwelijke informatie over de bouw van de schepen niet uitlekt. De casussen zijn fictief, maar raken wel aan de werkelijkheid van het werken bij de bank. De finalisten winnen een traineeship, maar van de veertig deelnemers van vorig jaar werken er nu achttien bij ABN Amro.

„Ik werd helemaal in het spel gezogen. De acteurs zijn zo goed, dat je niet meer merkt wat werkelijkheid is en wat niet. Je wordt tot het uiterste gedreven”, vertelt Pieter-Paul van der Lugt, de winnaar van 2005. „Eerst moest ik nog afstuderen, maar de bank bleef steeds contact met me houden. Dat was slim, zo bleef ik met mijn gedachten bij de bank.”

Die nazorg van de kandidaten is belangrijk, vertelt Martijn van Westerop, interim hoofd van de afdeling werving en selectie van ABN Amro. De economie trekt aan, dus hebben getalenteerde kandidaten meer werkgevers om uit te kiezen.

„De War for Talent is begonnen”, aldus Van Westerop. „Met een gewone kennismakingsdag trek je geen mensen meer.” Daarom schakelde de bank vier jaar geleden productiemaatschappij IdtV in om een simulatiespel te organiseren, dat wel wat weg heeft van televisieprogramma’s als The Apprentice en De nieuwe Moszkowitcz.

Aan de simulatiespellen doen alleen de uitblinkers onder de studenten mee. Voor de meeste recruitment games moet je uitgebreid solliciteren. Dit jaar vielen 360 kandidaten af. Ook consultant Booz Allen Hamilton nodigt jaarlijks maar 25 streng geselecteerde kandidaten uit voor een driedaags simulatiespel. Een baan kunnen zij niet winnen, maar deelname is wel een pre bij hun sollicitatie.

„Jonge mensen die ijverig en ambitieus genoeg zijn, nemen de moeite om zich te oriënteren”, zegt Nadine Levin van Booz Allen. Zo is het wervingsspel niet alleen een manier voor bedrijven om te kijken naar de kwaliteiten van aankomende werknemers, maar ook een manier voor studenten om te zien welk bedrijf bij hén past.

„Ik deed vooral mee omdat ik nog weinig afweet van de financiële sector”, zegt Judy Senior, die het spel van ABN Amro dit jaar won. Senior studeert Technologie en Beleid voor ICT en volgt daarnaast een master in de Economie. Ze won van de drie andere finalisten vanwege haar professionele houding. „Ik dacht dat het een foutje was, er zijn hier mensen die veel meer gemotiveerd zijn.” Senior heeft van verschillende afdelingen van de bank al het aanbod gekregen om daar een traineeship te gaan volgen. Maar ze is er nog niet uit. Andere bedrijven staan ook in de rij. „Er wordt weer hard gevochten om talent.”

    • Janna Laeven