Varkensvlees mag onder voorwaarden uitgevoerd worden

Rotterdam, 17 mei. De export van varkensvlees uit zogeheten toezichtsgebieden of beschermde zones in de Duitse grensregio Noordrijn-Westfalen is onder strikte voorwaarden weer mogelijk. Dat hebben veterinaire experts van de 25 EU-lidstaten gisteren in Brussel besloten. Belangrijkste eis is dat in de afgebakende gebieden de afgelopen 21 dagen geen nieuwe gevallen van varkenspest zijn opgetreden. Ook moeten er tests zijn uitgevoerd op alle boerderijen in die zones. De afbakening van gebieden in Noordrijn-Westfalen blijft nog zeker veertig dagen van kracht. Een deel van het toezichtsgebied ligt op Nederlandse bodem. Daar mogen vanaf gisteravond weer vee en pluimvee worden vervoerd, met uitzondering van varkens, heeft minister Veerman (Landbouw) besloten. Ook mogen levende producten van varkens, zoals sperma en embryo`s, weer bij bedrijven in het gebied worden afgeleverd. Bij geen van de bezochte bedrijven in het gebied zijn verdenkingen van varkenspest vastgesteld.