Vadsige vingers

De LAPD, de politie van Los Angeles, is een van de meest omstreden politiekorpsen van Amerika. Al jaren wordt de organisatie achtervolgd door beschuldigingen van racisme, corruptie en machtsmisbruik, met als beroemdste voorbeeld de Rodney King-affaire uit 1991. De LAPD heeft sinds deze week een blog. Goed nieuws zou je denken. Eindelijk openheid, zelfkritiek en dialoog met de burger. Maar als je begint te lezen wordt duidelijk dat de LAPD probeert berichtgeving in de mainstream media te corrigeren. Discussie met het publiek, dat interesseert de LAPD nog steeds geen zier. Dat is ook weer niet zo verwonderlijk natuurlijk: de politie is doorgaans niet gebaat bij het verschaffen van openheid over criminaliteit. Dat wil niet zeggen dat er niet over criminaliteit te bloggen valt. Rob Zijlstra, rechtbankverslaggever te Groningen, bewijst dat op fenomenale wijze. Zijn weblog is spannend, goed geschreven en onthutsend. Voor zijn krant Dagblad van het Noorden schrijft Zijlstra keurige journalistieke berichten over wat er in de rechtbank van Groningen voorvalt. Op zijn weblog vertelt hij wat hij zelf vindt van de ellende die hij dagelijks voorbij ziet komen. Dat laatste is oneindig veel boeiender dan het eerste. Zijlstra schrijft over de „vadsige vingers” van P., een man die ontucht pleegt met zijn zesjarige zoontje. Hij heeft het over veelpleger Roelof die een toekomst als patatbakker voor zichzelf weggelegd ziet. Hij blogt over een kille huurmoordenaar die er uitziet als een iel ventje (“een keer blazen en hij valt om”) Rechtbankprocedures zijn vaak saai, maar Zijlstra legt elke dag het menselijk drama bloot. Voor de blogosfeer is het prachtig, maar je vraagt je af waarom hij geen column in zijn krant krijgt.

Lees meer: lapdblog.typepad.com blogger.xs4all.nl/kixkix/

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij de aflevering Vadsige vingers van de rubriek 'Blogosfeer' (17 mei, pagina 35) was de naam van de auteur Jeroen van Bergeijk weggevallen.