Televisie Voorkeur

In Profiel een portret van Anna Meijerink (foto) die in 1984 terechtkwam in een rechtsreligieuze sekte in de afgelegen staat Missouri in de VS. Ze werd uitgehuwelijkt aan de oudste zoon van sekteleider Dan Gayman; intellectueel aanvoerder en inspirator van de rechtse Church of Israel. Zij vertelt hoe zij bij de sekte kwam en wegzonk in een ellendig leven. Ned.1, 22.50-23.30u.

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reconstructie van de gijzeling, dertig jaar geleden, van de OPEC-olieministers in Wenen. De inval stond onder leiding van de terrorist Carlos, bijgenaamd De Jakhals. Deze gewelddadige actie was bedoeld om aandacht te krijgen voor de Palestijnse zaak. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Onder meer aandacht voor de positie van minister Verdonk als kandidaat-lijsttrekker van de VVD na het spoeddebat van gisteren in de Tweede Kamer over het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali. Ned.3, 22.20-23.05u.

documentaire

Dokwerk: De handen van Che Guevara. Zoektocht naar de afgehakte en spoorloos verdwenen handen van de Cubaanse vrijheidsstrijder Ernesto ‘Che’ Guevara. Zie pagina 23. Ned.3, 20.20-21.25u.

Holidays in... Euroland: Does Europe make us safer? Rondreis door Europa, waarbij de landen aan een aantal tests worden onderworpen. Tim Samuels gaat op zoek naar Afrikanen die vanuit Marokko naar Europa proberen over te steken, hij heeft een aanvaring met Griekse fascisten op Cyprus en hij ontmoet oud-VN-gezant in Bosnië Paddy Ashdown. BBC2, 20.30-21.00u.

Der Maulwurf-Krieg – Deutschlands Hobbygärtner auf der Jagd. Als in maart de lente doorbreekt, verklaren Duitse hobbytuiniers de oorlog aan mollen. De molshopen zijn een doorn in het oog en geen enkel middel wordt geschuwd om het diertje een halt toe te roepen. ARD, 21.45-22.15u.

Abenteuer Wissen: Der lange Weg zum Mars. De voorbereidingen voor de eerste bemande vlucht naar Mars zijn in volle gang. Hoewel de technologie ver genoeg ontwikkeld is om een reis naar de rode planeet te ondernemen, zijn er nog vele ‘menselijke’ obstakels. ZDF, 23.00-23.30u.

Mehr Gerechtigkeit! Ideen für eine bessere Welt. Van de paus tot het CDU – wie onderstreept het belang van gerechtigheid in de moderne wereld niet, of bepleit meer gerechtigheid? De meest uiteenlopende mensen komen aan het woord over wat het begrip voor hen betekent. ARD, 23.15-24.00u.

ONE Life: I’m the daddy. Ian Mucklejohn is een alleenstaande man met een gezin zonder dat hij een partner heeft gehad. Hij heeft zijn drieling gekregen door een ei-donor te laten bevruchten met zijn eigen sperma en een draagmoeder in te huren. BBC1, 23.40-0.15u.

Tales from Greece: Snoopers. Ontmoetingen met Dimitris Papaioannou, organisator van de Olympische Spelen, burgemeester van Athene Dora Baykoyianni en regisseur en musicus Costa Ferris. BBC2, 0.20-1.50u.

African School: Boy meets Girl. Aflevering in een serie die de beslommeringen volgt van Afrikaanse scholieren en hun docenten in Oeganda. Verliefd zijn is niet gemakkelijk in dit Afrikaanse land. Een relatie toegeven betekent voor tieners dat ze van school worden gestuurd. Ook hun docenten lopen trouwens risico’s. Besluiten zij te trouwen, dan bestaat de mogelijkheid dat ze naar een school aan de andere kant van het land worden overgeplaatst. Ned.3, 0.40-1.15u.

praatprogramma

Jong. Gesprek met de jongeren Sharon en Richard over hun alcoholgebruik hun strijd tegen de drank. Ned.1, 19.30-20.00u.

Room 101. Grootaandeelhouder van het computer- en telecomconcern Amstrad Alan Sugar praat over zijn minst favoriete mensen, plaatsen en programma’s. Hij heeft genoeg van roddelaars en mannen met pruiken. BBC2, 0.20-1.20u.

kunst

The making of: The Da Vinci Code. Aan de vooravond van de première een special met een kijkje achter de schermen bij de opnames. Met gesprekken met de hoofdrolspelers Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno en regisseur Ron Howard. Ook met enkele filmfragmenten. SBS6, 23.25-23.50u.

Cinema.nl: Filmfestival Cannes 2006. Verslag van de opening van het 59ste Filmfestival in Cannes dat tot 28 mei duurt. Vanavond onder meer aandacht voor de openingsfilm The Da Vinci Code van regisseur Ron Howard, de enige Nederlandse film in Cannes Een ingewikkeld verhaal en een gesprek met festivaldirecteur Thierry Frémaux. Ned.3, 0.05-0.40u.

sport

De Wedstrijden: Jong Oranje. Voorbeschouwing en verslag van de oefenwedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Duitsland ter voorbereiding op het EK in Portugal. Talpa, 18.30-20.30u.

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Arsenal, vanuit het Stade de France in Parijs. Johan Cruijff analyseert de wedstrijd. Bij het Barcelona van trainer Frank Rijkaard spelen de Nederlanders Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel, bij Arsenal Dennis Bergkamp en Robin van Persie. Voor de wedstrijd een gesprek met Rijkaard en aandacht voor de sterspelers van beide teams: de Braziliaan Ronaldinho van Barcelona en de Fransman Thiery Henry van Arsenal. Ned.2, 20.02-23.00u.