Talpa heeft geen interesse in EK

Televisiezender Talpa neemt geen deel aan de strijd om de rechten voor het EK voetbal in 2008. De zender van John de Mol leek net als de NOS een gooi te doen naar het EK, maar een woordvoerder ontkent nu de belangstelling.

Dat is opvallend, omdat Talpa de laatste tijd erg actief is geweest met het verkrijgen van voetbalrechten. Los van de eredivisie, sinds vorig seizoen, mag Talpa na de zomer ook de Nederlandse bekerwedstrijden en wedstrijden in de eerste divisie verzorgen. Verder zijn de uitduels van het Nederlands voetbalelftal in de kwalificatiereeks voor het EK 2008 en in de aanloop van het WK 2010 te zien bij Talpa. Onderhandelingen om ook de rechten voor de Champions League te verkrijgen liepen vorig jaar op niets uit.

Het terugverdienen van de tv-rechten bij een EK is lastig. Het gaat om een eenmalig evenement dat ook nog eens in de commercieel weinig aantrekkelijke zomerperiode valt. Talpa zendt de komende weken wel het Europees Kampioenschap in Portugal uit voor voetballers tot 21 jaar. Daar doet ook Jong Oranje aan mee. Vanavond wordt zelfs een oefenwedstrijd van Jong Oranje (tegen Duitsland) live uitgezonden.

De onderhandelingen over EK, dat in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland wordt gehouden, zijn tot nu toe nauwelijks in de publiciteit geweest. Talpa leek meer kans te hebben omdat het Zwitserse marketingbureau Sportfive de rechten namens de UEFA verkoopt. Tot en met het EK in 2004 was de verkoop altijd in handen van de EBU, de verenigde Europese Publieke omroepen, waardoor de NOS een sterke onderhandelingspositie had. Door het wegvallen van Talpa is de kans groot dat de rechten toch bij de NOS te komen.