Slovenië mag euro invoeren

Slovenië kan per 1 januari aanstaande de euro invoeren. Daarmee wordt het land het dertiende in de Europese Unie dat deze gemeenschappelijke munt invoert.

De Europese Commissie heeft gisteren geoordeeld dat de in 2004 tot de EU toegetreden voormalige Joegoslavische deelrepubliek voldoet aan de economische criteria. Dit geldt niet voor Litouwen, dat ook had gehoopt op opname in de eurozone in 2007. Volgens eurocommissaris Almunia (Monetaire Zaken) is de inflatie in Litouwen nog te hoog om de euro al over een half jaar te introduceren.

Slovenië is de eerste nieuwe deelnemer aan de euro sinds de munt in 2002 in een groot aantal landen van de EU de plaats van de toen bestaande valuta’s innam. „Dat Slovenië de euro kan invoeren is het gevolg van een politiek gericht op economische hervormingen en stabiliteit’’, aldus Almunia. De ministers van Financiën van de Unie zullen in juni van dit jaar de aanbeveling van de Commissie moeten bekrachtigen.

Almunia verwacht dat de komende jaren de euro ook in andere EU-landen wordt ingevoerd. Als eerste komen Malta, Cyprus en Letland in aanmerking.

De introductie van de euro is geen vrije keus voor de EU-landen. Zodra zij aan de in het Verdrag van Maastricht vastgelegde criteria voldoen moeten zij de euro invoeren. Groot-Brittannië en Denemarken hebben daarop indertijd een uitzonderingspositie bedongen. In Zweden wees de bevolking de euro per referendum af.