Senaat Nigeria laat Obasanjo niet blijven

De Nigeriaanse Senaat heeft een grondwetswijziging geblokkeerd die het mogelijk zou maken voor president Olusegun Obasanjo voor een derde termijn aan te blijven. Daarom zullen over een jaar nieuwe kandidaten meedoen aan de presidentsverkiezingen in Nigeria.

De 69-jarige Obasanjo, militair leiden van Nigeria tussen 1976 en 1979 en democratisch gekozen president vanaf mei 1999, heeft nooit openlijk gezegd voor een derde presidentiële termijn van vier jaar te opteren. Maar het is een publiek geheim dat de door zijn aanhangers geïnitieerde voorstellen tot grondswetswijziging daarvoor wel waren bedoeld. De kwestie leidde de afgelopen maanden tot een openlijke machtsstrijd tussen Obasanjo en vice-president Atiku Abubakar, nadat de laatste zich publiekelijk had uitgesproken tegen een derde regeertermijn van de zittende president. Abubakar geldt als een belangrijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen, die voor mei volgend jaar op de agenda staan.

Aanhangers van Obasanjo waren dagen in de weer om in de Senaat een tweederde meerderheid te mobiliseren, noodzakelijk om de grondwet (die nu nog een limiet van twee ambtstermijnen van vier jaar stelt) te kunnen wijzigen. Maar gisteren bleek dat ze daarin bij lange na niet waren geslaagd. Toen de volgens veel waarnemers verrassende uitslag van de stemming bekend werd, waaruit bleek dat het voorstel voor grondwetswijziging van tafel is, ging er gejuich op in het parlement en vielen senatoren elkaar om de hals. De zitting van de Senaat was op televisie te volgen.

Eerder deze week al maakte de officiële Nigeriaanse anticorruptiecommissie bekend onderzoek in te stellen naar omkoping van parlementsleden. Sommigen zou meer dan 300.000 euro zijn aangeboden om het voorstel voor grondwetswijziging te steunen.

De blokkade van de Senaat opent de weg naar felle politieke strijd in de aanloop naar nieuwe presidentsverkiezingen, maar volgens tegenstanders van Obasanjo betekent het ook dat buitenlandse investeerders nu meer vertrouwen kunnen hebben in het democratische bestel van Nigeria. „Het is een overwinning voor de democratie”, zei een senator van de oppositie.

Nigeria is met 120 miljoen inwoners het volksrijkste land van Afrika. Het is de achtste olie-exporteur ter wereld. Obasanjo was op 1 oktober 1979 de eerste Nigeriaanse leider in de geschiedenis die vrijwillig de regeringsmacht overdroeg (aan een democratisch gekozen burgerpresident). Twintig later werd hij zelf democratisch gekozen president, met gezag in de Afrikaanse wereld maar in eigen land ook verguisd. (Reuters, AP)