Senaat Nigeria: geen grondwetswijziging

Abuja. De Nigeriaanse Senaat heeft gisteren een voorstel verworpen voor een grondwetswijziging die het mogelijk zou maken dat de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo zich volgend jaar kandidaat stelt voor een derde termijn. De uitslag van de stemming werd met instemming begroet door veel senatoren, die het voorstel als een bedreiging zien voor de democratie in Nigeria. Er was een tweederde meerderheid nodig in zowel de federale als de regionale parlementen van Nigeria om het voorstel aan te nemen. De campagne voor de grondwetswijziging lijkt door de stemming van gisteren weinig kans van slagen te hebben. Obasanjo heeft nooit publiekelijk gezegd dat hij zich kandidaat wil stellen voor een derde termijn. De voormalige militaire leider van Nigeria kwam in 1999 opnieuw aan de macht toen hij de eerste democratische verkiezingen won na dertig jaar dictatuur.