Roemenië en Bulgarije ‘onder voorwaarden’ lid

Roemenië en Bulgarije kunnen onder voorwaarden op 1 januari aanstaande lid worden van de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU gisteren verklaard.

Beide landen moeten zich de komende maanden extra inspannen om corruptie tegen te gaan en het justitieapparaat te hervormen. Bulgarije moet bovendien meer doen om de georganiseerde criminaliteit tegen te gaan. Uiterlijk begin oktober zal de Europese Commissie een definitief besluit nemen. Mochten de twee voormalige Oostbloklanden op dat moment nog steeds onvoldoende orde op zaken hebben gesteld, dan wordt de toetreding tot de Europese Unie uitgesteld tot 1 januari 2008.

In Roemenie en Bulgarije is met instemming op het besluit van de Europese Commissie gereageerd. De regeringen van de twee landen zijn ervan overtuigd dat zij dit najaar aan de eisen van de Unie kunnen voldoen.

Uit de rapportage van de Commissie blijkt dat Roemenië en Bulgarije sinds de vorige beoordeling van oktober vorig jaar op vele terreinen vooruitgang hebben geboekt. Eurocommissaris Olli Rehn, belast met de uitbreiding van de Unie, zei gisteren in Straatburg tegenover het Europees Parlement dat de terreinen die de Commissie toen nog zorgen baarden in Bulgarije zijn teruggebracht van zestien naar zes, en in Roemenië van veertien naar vier. Volgens voorzitter José Manuel Barroso kunnen Roemenië en Bulgarije per 1 januari aanstaande lid worden als zij „hun mouwen opstropen” en „er nog een tandje bijzetten”. De regeringsleiders van de huidige landen van de Unie zullen aan de hand van de aanbeveling van de Commissie het formele besluit moeten nemen.

Als de twee landen zijn toegetreden zal de Europese Unie uit in totaal 27 landen bestaan. Met 21,7 miljoen inwoners wordt Roemenië in bevolking gemeten de zevende lidstaat van de Unie. Bulgarije komt met 7,9 miljoen inwoners op de dertiende plaats.

De Europese Commissie heeft gisteren eveneens uitgesproken dat Slovenië, twee jaar geleden lid geworden van de Unie, per 1 januari aanstaande de euro kan invoeren. Daarmee wordt de voormalige deelrepubliek van Joegoslavië het dertiende euroland in de EU. Litouwen, dat zich eveneens opmaakte om de euro in te voeren, is hier nog onvoldoende op voorbereid, aldus de Commissie.