Proesten om Da Vinci Code

The Da Vinci Code opent vanavond het filmfestival van Cannes en komt morgen wereldwijd in de bioscoop. Van de critici krijgt de film geen vriendelijke ontvangst.

Tegen het eind van The Da Vinci Code werd het de zaal allemaal te veel. Op het moment dat professor Tom Hanks cryptologe Audrey Tautou plechtig aankeek en zei: „Jij bent de laatste levende afstammeling van Jezus Christus”, proestte de verzamelde internationale pers het uit. Na afloop stonden groepjes critici hoofdschuddend met elkaar te praten. Afgaande op de reacties tijdens en na de eerste publieke vertoning, gisteravond in het festivalpaleis van Cannes, kan de verfilming van Dan Browns megaseller niet op een vriendelijke ontvangst rekenen. De film van de Amerikaanse regisseur Ron Howard opent er vanavond de 59ste editie van het festival en komt daarna wereldwijd in de bioscopen, waaronder maar liefst 142 in Nederland. Misschien dat het galapubliek bij de première milder is.

Regisseur Howard heeft zichtbaar geworsteld met het karakter van het onvoorstelbaar populaire boek: 40 miljoen verkochte exemplaren en talloze na-apers. Brown schreef een puzzelboek, waarin de ene ontdekking leidt tot het volgende raadsel en waarin vooral veel wordt uitgelegd met woorden, rijmpjes en beschrijvingen – allemaal zaken waar Hollywood weinig mee op heeft. Een Amerikaanse film drijft op handeling, nooit op dialoog. Daarom laat Howard zijn camera flink bewegen om drama te suggereren. Daarom heeft hij ook zoveel mogelijk achtervolgingsscènes in zijn film opgenomen en moeten de hoofdrolspelers tussendoor in razend tempo uitleggen welke stappen ze zetten door de geschiedenis van het christelijk geloof, welke symbolen daarbij horen en waarom. Het gaat hun niet makkelijk af.

In boek en film komt professor Robert Langdon (Hanks, naar verluidt voorzien van een haarstukje) op het spoor van de heilige graal. Samen met de cryptologe Sophie (Tautou) en graalkenner Leigh Teabing (Ian McKellen, beroemd geworden als tovenaar Gandalf) lost hij de ene na de andere puzzel op die naar de graal leidt. Deze twee hooggeleerde mannen en de door haar opa ingewijde vrouw weten oneindig veel meer dan de kijkers. Maar omdat die het ook dienen te snappen, krijgen deze kenners om de beurt de rol van domoor. Dus zegt Sophie heel vaak tegen Teabing: „Wacht, u bedoelt…” En dus moet Langdon hoogst verbaasd kijken als Sophie opleest dat Sangreal niet alleen san greal, heilige graal, kan betekenen, maar ook sang real, heilig bloed. Alsof de professor dat niet allang zelf had bedacht.

Het is de vraag of de film, die aan het eind een paar sprongen buiten het boek maakt, de lezers van Dan Brown naar de bioscoop kan krijgen. Liefhebbers van Tempeliersgeheimen en Rozenkruisersmystiek komen bij regisseur Howard minder aan hun trekken dan degenen die het leuk vinden om een Smart achteruit over een Parijse stoep te zien scheuren.

Voor de bioscopen zou het intussen een kleine ramp zijn als The Da Vinci Code flopt. Naar deze film kijkt de filmbranche al een half jaar uit als de film die een lange magere periode zal goedmaken. In Cannes is duidelijk te zien hoe zwaar wordt ingezet op deze productie. Achter het festivalpaleis is een reusachtige zwarte piramide opgetrokken, verwijzend naar een van de belangrijkste locaties in de film. In de stad hangen niet alleen posters van de film, maar ook van de game en van andere producten, zoals een ‘Soundwalk’ door het Louvre met de stem van acteur Jean Reno. Dat hele bouwwerk moet straks op zijn plaats worden gehouden door een weergaloze recette. Aan Cannes zal het niet liggen. Dit festival weet als geen ander om te gaan met glamour, ook als er weinig achter schuilgaat.

The Da Vinci Code. Regie: Ron Howard. Met: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno. In: 142 bioscopen.

    • Bas Blokker