Pas na afloop zie je wat er mis was met de kostuums

Wie: kostuumontwerpster Cocky van Huijkelom.

Waarom: vanavond is de première van Musicals in Ahoy’, een groots muziekspektakel van Joop van den Ende Theaterproducties.Musicals in Ahoy’, een groots muziekspektakel van Joop van den Ende Theaterproducties.

Cocky van Huijkelom met een door haar ontworpen kostuum voor Antje Monteiro. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Cocky van Huijkelom wacht een hectische dag. Voor Musicals in Ahoy’ 2006, een grote, tweejaarlijkse muziekshow met hits uit de musicals van Joop van den Ende Theaterproducties, ontwierp Van Huijkelom bijna tweehonderd kostuums. Vanavond is de eerste van twaalf voorstellingen in Ahoy’ Rotterdam, voor de gelegenheid omgetoverd tot het grootste theater van Nederland.

In januari begonnen voor Van Huijkelom de voorbereidingen. Overleg met de regisseur, bladeren door kostuumboeken en zoeken naar stoffen. In maart gingen diverse ateliers in binnen- en buitenland met haar schetsen aan de slag. Maten opnemen hoefde niet: van alle artiesten heeft het theaterbureau een dikke map met gegevens. „Van de schoenmaat tot de omvang van het hoofd.”

Drie weken geleden begon het zogeheten doorpassen. Op het lichaam van de artiesten werden de kostuums afgespeld, om ze precies op maat te kunnen maken. Vanmiddag is in Ahoy’ de officiële doorloop. Voor de kostuumontwerpster een spannend moment. „Op het toneel, met het goede licht en alles erop en eraan, kijk ik of alles klopt. Soms vergeet iemand een sjaal of een hoed.”

Op de valreep neemt Van Huijkelom een enkele keer nog een rigoureuze stap. Twee jaar geleden, bij de vorige editie van de musicalshow, was ze ontevreden over de witte hemden van een balletgroep. Op toneel werkte het niet, vond ze. In de wasmachine verfde ze snel de shirts rood. „Een gok. Maar het pakte goed uit.”

In de laatste uren voor de première zet de ontwerpster de puntjes op de i. „Ik blijf rustig, al word ik wel heel direct in mijn aanwijzingen”, zegt ze.

Bij de première zit ze in de zaal, naast de regisseur. „Je kunt niks meer. Pas na afloop kan je zeggen wat er misging.” De eerste zes voorstellingen woont ze bij om nog correcties aan te brengen. Daarna begint ze aan de kostuums voor een volgende voorstelling. „Ik heb me voorgenomen het iets rustiger aan te doen. Vroeger had ik soms zeven deadlines. Ik ben nu op een leeftijd dat ik me afvraag waarom ik zo hard moet werken.”

Arjen Ribbens

Zie ook www.musicalsinahoy.nl

    • Arjen Ribbens