Opus Dei verweert zich tegen ‘Da Vinci’

De katholieke organisatie Opus Dei heeft gisteren een documentaire gelanceerd die de vloer aanveegt met de film The Da Vinci Code die vanavond in Cannes in première gaat. In deze documentaire, The Da Vinci Code. Een magistrale misleiding, wordt Dan Brown verweten dat hij fout op fout stapelt en dat hij een doelbewuste aanval op de katholieke kerk heeft gelanceerd. De belangrijke kardinaal Francis Arinze roept katholieken in de documentaire op om juridische stappen tegen de film te ondernemen.

Officieel is de documentaire gemaakt in opdracht van het twee jaar geleden opgericht TV-agentschap Rome Reports. Regisseur Mario Biasetti claimt dat hij de volledige vrijheid heeft gehad bij de samenstelling. Maar Rome Reports wordt geleid door een Opus Dei-lid en een aantal van de geïnterviewden zijn verbonden aan Opus Dei-instituten.

In The Da Vinci Code wordt Opus Dei neerzet als een organisatie die met moord de waarheid wil onthouden aan de mensheid, namelijk dat Jezus niet zou zijn gestorven aan het kruis, maar dat hij zou zijn getrouwd met Maria Magdalena. In de eerste drukken van The Da Vinci Code opende het boek met een bladzijde waarin gesuggereerd werd dat alles in het boek gebaseerd is op historische waarheden. Later is deze pagina gewijzigd, en uiteindelijk is hij geschrapt. Inmiddels zeggen de makers van de film dat het om fictie gaat.

Opus Dei worstelt met de film. Enerzijds wordt deze beschouwd als een grove aanval op het instituut met 85.000 leden dat zich ten doel stelt God te zoeken in het dagelijks leven, maar dat ook vaker is beschuldigd van het hersenspoelen van haar leden. Anderzijds probeert Opus Dei de mediahype rondom de film te gebruiken om reclame voor zichzelf te maken. Zo heeft Opus Dei vandaag in Rome haar burelen opengesteld voor de pers, zodat deze zich ervan kan vergewissen dat er ,,niets geheimzinnigs’’ aan Opus Dei is.

    • Bas Mesters